Armstrong erkänner tidig dopning – kan orsakat cancern

Publicerad 2020-05-20

Lance Armstrong.

Lance Armstrong avslöjar i en kommande dokumentär nya detaljer om sin dopningskantade karriär.

Den forna proffscyklisten säger att han började fuska redan som 21-åring och utesluter inte att det var dopningen som låg bakom att han drabbades av cancer.

– Jag vill inte säga nej eftersom jag inte tror att det är rätt, säger han.

Lance Armstrong vann hela sju Tour de France-titlar under sin långa cykelkarriär, då han gång på gång nekade till ihärdiga dopningsrykten.

Han erkände den mångåriga dopningen i en uppmärksammad intervju med Oprah Winfrey 2013 och megastjärnan blev av med alla resultat efter 1998 – bland annat samtliga toursegrar.

I en kommande dokumentär, som amerikanska sportkanalen ESPN ska sända nu i maj, berättar 48-åringen fler detaljer om fusket.

Började som 21-åring

Han säger, enligt flera internationella medier, att han troligen var 21 år när han började dopa sig, vilket var i samband med att han blev proffs och strax före han blev världsmästare i linjelopp 1993.

Det som började med kortison gick sedan över till bloddopning.

– Epo var på en helt annan nivå. Fördelarna var så stora att sporten gick från lågoktanig dopning till raketbränsle, säger han i dokumentären.

Armstrong diagnostiserades med testikelcancer 1996 och utesluter inte att sjukdomen var ett resultat av dopningen.

”Vet inte om det är ja eller nej”

– Jag har inget svar på det. Jag vill inte säga nej eftersom jag inte tror att det är rätt. Jag vet inte om det är ja eller nej, men jag kan inte med säkerhet säga nej.

Han säger att den säsongen var den enda då han använde tillväxthormon.

– Jag funderar kring tillväxthormoner och celler... alltså om något behöver växa så gör det. Men det låter väl också rimligt att om det finns något dåligt i kroppen så skulle det också växa?, säger Armstrong i filmen.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln