”En skandal att Björgen inte får statslön”

Publicerad 2019-04-11

Den avgående norska landslagschefen Vidar Löfshus är orolig för norsk skidåknings framtid.

Nu lanserar han ett förslag för att behålla landets tidigare skidstjärnor inom sporten.

– Det är en skandal att inte Ole Einar Björndalen, Kjetil André Aamodt och Marit Björgen avlönas av staten efter karriären, säger han till Dagbladet.

Vidar Löfshus har sedan 2011 varit landslagschef för de norska längdåkarna. Han har lett landslaget under en minst sagt framgångsrik period, med succén i OS i Pyeongchang och vinterns VM i Seefeldt i färskt minne.

Men efter den här säsongen är det över för Löfshus som lämnar sitt uppdrag. I en intervju med norska Dagbladet uttrycker han sin oro inför norsk skidåknings framtid.

Han tar upp ett exempel från Kanada, där Alex Harvey efter karriären kommer att utbilda sig till jurist som en del av programmet ”Own the Podium” som betalas av staten.

”Det är en skandal”

Nu frågar sig Löfshus varför inte Norge har en liknande lösning, där staten säkerställer att de största norska sportprofilerna får lön. Helt enkelt för att säkerhetsställa att deras kompetens lever vidare inom sporten.

Marit Björgen och Ole Einar Björndalen.

Han är tacksam för att Marit Björgen engagerar sig i norsk skidåkning efter karriären men säger att man inte kan ta det för givet.

– Det är en skandal att inte Ole Einar Björndalen, Kjetil André Aamodt och Marit Björgen avlönas av staten efter karriären, säger han till Dagbladet och fortsätter:

– Det finns ingen som har mer kunskap och expertis om elitidrott än sådana människor, som verkligen är angelägna om att ge tillbaka till sporten och samhället. De borde få statslön.

Blickar mot Tyskland

Kulturdepartementet i Norge har dock svårt att se hur det skulle fungera i praktiken.

Dagbladet har tidigare uppmärksammat den tyska modellen, där en stor del av de bästa idrottarna i landet är anställda av staten och får månadslön. Även fast resultaten kanske inte går deras väg eller om skador och sjukdomar ställer till det.

Samma utövare får även garantier för arbete eller utbildning med lön efter avslutad idrottskarriär, skriver tidningen.

Landslagsåkaren Heidi Weng är positiv till ett liknande system på hemmaplan.

– I dag finns det en stor risk för idrottare, särskilt för tjejer. Det finns få som tjänar tillräckligt med pengar. Om du har en dålig säsong kan det plötsligt bli väldigt svårt att satsa vidare, säger Weng till Dagbladet.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.