Historiskt EM-guld för Perseus Karlström – iklädd vikingahatt

Uppdaterad 2021-06-02 | Publicerad 2021-05-16

Perseus Karlström försvarade sitt EM-guld på 20 kilometer gång i Podebrady, Tjeckien.

Det svenska OS-hoppet vann så överlägset att han slutförde loppet i en blågul vikingahjälm.

Han blev dessutom historisk som den förste gångaren att försvara sitt EM-guld på distansen. Segertiden 1.18,54 är även nytt mästerskapsrekord.

– Jag hade bara guld i huvudet, säger svensken i mästerskapets livesändning på Facebook.

20 sekunder efter att Perseus, insvept i den svenska flaggan med en blågul vikingahjälm på huvudet, korsade mållinjen gick loppets tvåa, spanjoren Alvaro Martin, i mål.

Ett stort OS-hopp

Segern grundlades efter en stark andra halva av loppet.

– Min taktik var att kontrollera loppet och rycka i slutet. Det blev tufft eftersom turken (Salih Korkmaz) satte press på oss, men jag kom tillbaka starkt, säger Karlström.

Perseus Karlström är tvåa på världsrankningen på 20 kilometer gång och beskrivs som ett av Sveriges stora medaljhopp inför sommarens OS i Tokyo.

– Jag ska ge japanerna en match, försäkrar han med ett leende.