Bomben: Petas från EM

20-åring den stora skrällen i truppen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

SPORTBLADET

Tomas Axnér har släppt sin trupp på 19 spelare inför handbolls-EM.

Då petar han målvaktsveteranen Johanna Bundsen.

Skrällen är 20-åriga Isabelle Andersson som aldrig gjort en A-landskamp.

På tisdagen presenterade Tomas Axnér sin trupp till EM i Danmark/Norge i december.

Den nye förbundskaptenen har, på grund av corona, bara haft två landskamper att gå på när det gäller spelarnas prestationer i Blågult under hans korta tid: två vänskapsmatcher mot Polen i början av oktober.

Axnér presenterade 19 namn som samlas till uppladdningen i Trollhättan den 24 november. Men man kommer bara att åka med 16 spelare och en extramålvakt till EM.

Därför petas Bundsen

Han släppte en liten bomb direkt när den första positionen presenterades: Johanna Bundsen, målvakten som gjort sex mästerskap men missade VM senast då hon var gravid, petas trots att hon var med mot Polen för några veckor sedan.

– Hon fick inte den sommar som hon hade behövt efter att kommit tillbaka efter att fått barn utan kastades rakt in i träningsmatcher i klubben, säger Axnér på presskonferensen.

– Det kan vara bra för henne att få en månad med mycket träning (under EM) hitta tillbaka till tajming och rytm och grundstyrka. Då är hon en potentiell förstamålvakt i OS nästa år.

I stället utgörs målvaktstrion av Filippa Idéhn, Jessica Ryde och Evelina Eriksson. Den sistnämnda har aldrig spelare en landskamp, inte ens i ungdomslandslagen.

Men den av de EM-aktuella spelare som fick barn senast, Jamina Roberts, går rakt in i truppen utan att varit med i Polen-matcherna. Hon gjorde en blixtsnabb comeback i Sävehof efter att fått barn i början på augusti.

Ingen Jacobsen

Den stora skrällen i truppen var annars 20-åriga vänsternian Isabelle Andersson, som fortfarande inte spelat en A-landskamp, från H65 Höör. Men det återstår att se om hon får åka med bland de 16 till EM då Axnér tagit ut hela fyra vänsternior.

Men av de fyra lär Jamina Roberts också få gå ut på den skadedrabbade vänsterkanten där Axnér bara har tagit ut Emma Rask.

På högernio kom som väntat Nina Dano, som fick sitt genombrott mot Polen, med i truppen.

En annan veteran som spolades är försvarsspecialisten Sabina Jacobsen, som missade VM senast.

– Hon har kvalitet för att vara med men har haft en strulig höst och precis kommit tillbaka från skada och kommit i gång med sitt matchande. Jag vill se att det håller över tid och att hon får bygga upp sig. Hon är absolut aktuell att hoppa in om vi får skador på centrala försvarsspelare och förstås aktuell för nästa mästerskap (OS i sommar), säger Axnér.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Isabella Andersson skrällen i EM-truppen

Rankning: 20 största tonårstalangerna i svensk handboll


Publicerad:

LÄS VIDARE