Skyttekungen har vänt hem: ”Inga planer på att flytta”

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:

Joakim Andersson, 27, är tillbaka i moderklubben Vetlanda.

Förväntningarna på målskyttens axlar är höga – även om huvudpersonen själv tonar ner dem.

– Givetvis vill jag göra mål, men jag har inga krav på att vara med i skytteligatoppen, säger han.

Joakim Andersson har 203 matcher och 239 mål i högsta serien för Vetlanda. Två säsonger efter att han lämnade moderklubben för Villa Lidköping är han nu tillbaka – ett SM-guld och över hundra mål rikare.

– Det känns väldigt bra. Vardagen blir mycket lättare med allt runt omkring med familj och så och jag trivs väldigt bra med bandyn, säger han.

Joakim Andersson är tillbaka i Vetlanda efter e n sejour i Villa Lidköping.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Joakim Andersson är tillbaka i Vetlanda efter e n sejour i Villa Lidköping.

Redan när han lämnade klubben skrev han in en ”Vetlanda-klausul” i kontraktet för att han skulle kunna bryta avtalet med Villa i förtid. Sagt och gjort, i våras stod det klart att det blir Vetlanda i minst tre säsonger till.

– För tillfället så känner jag mig ganska klar, nu har jag varit borta i två år. Jag har inga planer att flytta så då var det självklart med ett långt kontrakt.

– Jag har väldigt svårt att se att jag skulle flytta igen. Så länge jag spelar bandy så spelar jag nog i Vetlanda.

Fjärde bäst genom historien

Joakim Anderssons 239 elitseriemål för moderklubben gör honom till Vetlandas fjärde bästa målskytt någonsin, bäst av de som fortfarande spelar. 172 färre än klubbens bäste målskytt, legendaren Jonas Claesson, som har 411 mål i högsta serien för Vetlanda.

– Det är ingenting jag funderar speciellt på. Det är lite kul, men det är inget jag går och funderar på. Beroende på hur länge jag spelar så borde jag slå det, men sedan så vet man ju aldrig. Det kan ju komma skador och formsvackor och sådant.

Vad har du för förväntningar på dig själv?

– Det är mer att jag vill göra vad jag kan för laget. Givetvis vill jag göra mål och hjälpa laget att vinna, men jag har inget krav på mig att vara med i skytteligatoppen utan det är mer för laget, säger målskytten som gärna är med och tar upp Vetlanda till att kunna utmana topplagen på allvar.

– Jag vet om att det är en tuff resa, men förhoppningsvis kan jag bidra med det jag är bra på. Det klart att målet är att ta det där steget sedan vet jag att det är väldigt svårt, men det är klart att det är den förväntning man har.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Joakim Andersson under sin senaste sejour i Vetlanda.

Utgick i cupen

Inledningsvis har Andersson spottat in mål under försäsongen med elva mål på fyra matcher, men när det var dags för Svenska Cupen gick det inte lika bra. Anfallaren blev där noterad förr noll mål på två matcher efter att han tvingats kliva av i matchen mot Sandviken på grund av känningar. Det ska dock inte vara någon fara för elitseriepremiären då han veckan efter lämnade lugnande besked.

– Jag har haft lite bekymmer, men det har varit rätt lugnt på senare år, men det känns bra redan nu så jag kan nog träna igen i slutet av veckan.

Vetlandas premiär mot Västerås på söndag kan kommas att flyttas på grund av ett coronautbrott i laget. Besked väntas komma under onsdagen. Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE