Lewis Hamilton kan tangera Michael Schumachers rekord

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

31 mil - det är vad som skiljer Lewis Hamilton från att bli tidernas mest vinstrika F1-förare.

I morgon kan han vinna sitt 91:GP-lopp och tangera Michael Schumachers rekord. Själv bryr han sig inte.

– Det finns så mycket viktigare saker i livet, säger han.

När Michael Schumacher vann sitt sista F1-lopp 2006 kändes rekordet oslagbart. Efter 14 år och en rejäl förändring av motorreglementet är det ett faktum.

Vinner Lewis Hamilton morgondagens GP i ryska Sotji tangerar han rekordet och med tanke på att Mercedes har vunnit samtliga deltävlingar i Ryssland är det inga höga odds på att VM-ledaren tar sin sjätte seger för säsongen.

– Det är klart att det är en ära, men det betyder inte någonting speciellt, nej, citeras Lewis Hamilton av motorsporttotal.

– Jag vet inte varför jag är som jag är, men jag fokuserar inte på siffror, för mig är det som vilken tävlingshelg som helst.

Hamilton har Schumachers hjälm

För Lewis Hamilton har Ayrton Senna alltid varit den stora idolen, han har aldrig haft någon personlig relation till Michael Schumacher - trots att de tävlat mot varandra under flera år.

– Vi bytte hjälmar i Abu Dhabi en gång, det var verkligen en stor grej för mig. Att han tog sig tid för att byta hjälm med mig! Det är den mest värdefulla hjälmen som jag har, säger Hamilton.

– Men vi har aldrig fört något djupare samtal.

Schumachers 91 segrar såg länge ut som ett omöjligt rekord att slå.
Foto: GREG BAKER / TT NYHETSBYRÅN
Schumachers 91 segrar såg länge ut som ett omöjligt rekord att slå.

Michael Schumacher lämnade F1 och Ferrari 2006, efter sju VM-titlar. Lewis Hamilton debuterade för McLaren året efter, tog en pallplats i premiären och vann sitt första lopp i juni samma år. Han var ett hot mot sin teamkollega, den dubble världsmästaren Fernando Alonso, redan under premiärsäsongen och deras interna kamp var så hård att Ferraris Kimi Räikkönen till slut vann titeln.

Ett år senare var Hamilton redo och vann titeln efter en brutal fajt mot Felipe Massa. 2010 återkom Schumacher till F1, men tillsammans med Mercedes nådde han aldrig någon ytterligare seger. När han slutade för gott 2012 lämnade han över sin förarplats hos Mercedes till Lewis Hamilton.

Ensam rekordhållare efter tävlingen i Tyskland?

Britten har sedan dess vunnit fem VM-titlar med det tyska teamet, är nu på god väg att vinna sin sjunde och även där tangera Michael Schumachers rekord.

– Antalet VM-titlar är kanske en annan sak än lopp, att vinna ett VM är så lång bort när du är i början av din karriär, det känns nästan omöjligt. Du är aldrig säker på om du kommer att klara det. När du sedan vinner har du nästa mål i huvudet. Därför är det mycket möjligt att jag kan ta in de sakerna först senare i livet, säger Hamilton.

Foto: Bryn Lennon / TT NYHETSBYRÅN
Lewis Hamilton efter sin 90:e GP-loppseger, i Italien den 13 september.

Hamilton kan tangera Schumachers rekord i Ryssland, se till att han är ensam rekordhållare om han vinner på tyska Nürburgring i nästa omgång och innan säsongen är över kan han stå på 98 GP-segrar.

– Ärligt talat vet jag inte vad jag ska säga om detta, det kommer ju att hända förr eller senare, säger Lewis Hamilton.

– Jag har inga planer på att lägga av den närmsta tiden.

Annas motor - veckans snackisar 26.9 2020

Pole position

Lewis Hamilton

Redan under sitt första år i F1 tillsammans med McLaren var Hamilton unik. Han tog en pallplats i premiären, han vann i Kanada och slog om VM-titeln. Under hans 14:e säsong i mästerskapet kan han i morgon vinna sitt 91:a lopp, vilket är en tangering av Michael Schumachers rekord.

2) Valentino Rossi

MotGP-legendaren har bestämt sig, nästa år tävlar han för Johan Stigefelts team Petronas-Yamaha.
– Vi ser till att vi skriver under kontraktet i helgen, säger han enligt motorsporttotal.
– Vi pratade om 1+1 år, men bestämde oss för ett kontrakt på ett år.

3) Mick Schumacher

Starten må ha varit tveksam, men under hösten har Michael Schumacher varit en säker poängplockare i Formel 2 och han leder nu mästerskapet. Tre tävlingshelger återstår, den första i Sotji med start i dag.

4) Kimi Räikkönen

Rubens Barrichello körde 322 F1-lopp, enligt den officiella statistiken. Den siffran når Kimi Räikkönen på söndag och då har han ändå tillbringat två år i rally-VM. Det är imponerande.

5) Nicki Pedersen

43-åringen gjorde comeback i speedwayslutspelet och hans Masarna är nu i semifinal mot Lejonen, i den andra semifinalen möts Västervik och Indianerna.

6) Michael Jordan

Tillsammans med Denny Hamlin har basketlegendaren grundat ett team i NASCAR, bilen ska köras av Darrell "Bubba" Wallace.

7) Linus Lundqvist

F3-föraren har vunnit samtliga åtta lopp i Formula Regional Americas så här långt. han leder mästerskapet överlägset inför säsongens näst sista tävlingshelg, på Sebring International Raceway.

8) Johan Kristoffersson

Ännu en stark helg och svensken behåller ledningen i VM i rallycross. Tar han sin tredje titel i år? Nästa helg gör han ett inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

9) Alex Zanardi
Den tidigare racerföraren kraschade med sin handcykel i juni. Han befinner sig fortfarande på intensivstationen, där han genomgår operationer för att återställa skallbenet efter en otäcka kraschen. Enligt läkarna är det för tidigt att ge någon prognos om framtiden.

10) James Hinchcliffe

Han ersätter Zach Veach hos Andertti Motorsport i IndyCar när nu tre lopp återstår av säsongen.

Motorstopp

Tommi Mäkinen

Den före detta världsmästaren i rally har varit teamchef för Toyotas satsning i WRC. Den sista december 2020 lämnar han uppdraget, för att fortsätta inom Toyota Motor Corporation. Vem som blir ny teamchef är inte klart, men verksamheten ska framöver styras från tyska Köln. Elfyn Evans och Kalle Rovanperä är klara för 2021, teamet förhandlar även med Sebastien Ogier om en fortsättning.

Publicerad:

LÄS VIDARE