PGA-mästaren Morikawa: "I sjunde himlen"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Collin Morikawa tog sitt livs hittills störta golfseger när han vann PGA-mästerskapet. På avslutningsdagen var 23-åringen bäst av alla och fick lyfta segerpokalen.

– Jag har fått smak för det här nu, säger han.

Svenske Alex Norén avslutade bra och slutade delad 22:a.

Det blev en dramatisk avslutning på PGA-mästerskapet i San Francisco.

Inför dagen låg tio spelare inom tre slag från ledningen och med drygt halva sistarundan spelad låg ett kort tag hela sex spelare lika i toppen.

Då slog den minst rutinerade av dem till. Först genom att sänka en chip för birdie på det 14:e hålet, vilket gav honom ledningen.

Collin Morikawa med Wanamaker Trophy, beviset på att han vunnit PGA-mästerskapet.
Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Collin Morikawa med Wanamaker Trophy, beviset på att han vunnit PGA-mästerskapet.

Men det var det 16:e hålet, ett par 4, som tog Collin Morikawa till historieböckerna. Efter en perfekt drive kunde han se hur bollen stannade på greenen, drygt två meter från hålet. En putt senare låg bollen i koppen och den unge amerikanen ledde plötsligt med två slag.

– Min caddie JJ (Jakovac) frågade vad jag ville göra. Jag tvekade mellan ett järnslag och att gå för det. Varför inte bara ta drivern? Och det blev ju en bra träff. Den behövde få en bra studs, och det fick den och sådana slag måste man utnyttja, säger Morikawa på presskonferensen efter vinsten.

Fått smak för att vinna

23-åringen från Los Angeles höll försprånget, trots alla jagande stjärnor. När Dustin Johnson bara fick par på det 17:e och hade behövt göra hole-in-one på det över 400 meter långa 18:e för att komma i kapp var saken klar.

– Jag är i sjunde himlen. Det är svårt att ta in hur mycket den här segern betyder. Det är ju en majortävling och det är dem alla vill vinna, speciellt i slutet av sina karriärer, och här står jag, i början av min, säger han.

– Jag har fått smak för det här nu.

Hans bogeyfria avslutningsrunda, med fyra birdies och en eagle, var den bästa av alla under söndagen och gav totalt 13 slag under par – två slag före engelsmannen Paul Casey och tre före stjärnor som Jason Day, Bryson DeChambeau och Tony Finau.

"En speciell plats"

– Jag visste att det skulle behövas en väldigt, väldigt bra runda i dag, säger Morikawa, som fram till förra våren studerade vid Berkeley-universitetet vid San Franciscobukten.

San Francisco är därför som hans andra hem, säger han.

– Jag har inte varit tillbaka här sedan jag tog examen. Men det är en speciell plats för mig. Att få vinna här på en bana som jag har spelat på dussintals gånger under studietiden, det känns speciellt.

Han vann i sin blott andra majortävling någonsin och sällar sig till trion Rory McIlroy, Tiger Woods och Jack Nicklaus, som enligt The Guardian är de tre senaste spelarna att vinna PGA-mästerskapet vid 23 års ålder. Och motståndarna är imponerade – som tvåan Paul Casey:

– Jag spelade fenomenalt bra i dag och det finns inget jag skulle vilja ha ändrat på. Collin förtjänar verkligen det här, speciellt efter utslaget på 16:e, det är bara att lyfta på hatten, säger han.

Norén avslutade bra

Foto: Jeff Chiu/AP/TT
Alex Norén var en bit från toppen i PGA-mästerskapet i golf.

Lite längre ner i fältet avslutade även Alex Norén bra när han gick runt på 67 slag, tre under par, på sin fjärde runda. Två birdies på de avslutande tre hålen såg till att svensken klättrade i resultatlistan.

38-åringen, som fick en reservplats till majorn, slutade därmed på en delad 22:a plats, totalt fyra under par, och blev bäste svensk.

Efter att Henrik Stenson och Marcus Kinhult missat kvalgränsen var Norén ensam blågul spelare kvar, men en misslyckad tredjerunda, 73 slag och tre över par, gjorde att även han var uträknad i kampen om segern inför söndagens avslutande runda på TPC Harding Park.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN