Amanda Lind: Det är problematiskt

Publicerad 2020-06-22

Amanda Lind

Inställt, uppskjutet och publikfritt.

Coronavirusets följder för klubbar och föreningar bekymrar idrottsminister Amanda Lind (MP).

Men ännu saknas beskedet om den saknade halva miljarden för idrottsklubbarnas överlevnad.

En halv miljard kronor från regeringen fördelades till krisande idrottsföreningar. Men Riksidrottsförbundet har begärt ytterligare 500 miljoner kronor när idrotten har drabbats hårt av coronaviruset – och RF:s ordförande Björn Eriksson menar att svensk idrott blöder.

Men – beskedet för när regeringen kan hjälpa till att sy ihop såren dröjer.

– Jag utesluter inga åtgärder, men har inget besked i dag, säger idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP).

”Problematiskt för jämlikheten”

I coronapandemins spår riskerar idrottsklubbar som tar stort samhällsansvar konkurs. Hur ser du på den situationen?

– Det är väldigt problematiskt, bredd- och elitidrotten sitter ihop och går inte att separera. Stora klubbar drar in pengar till ungdomsidrotten, och de stora klubbarna har haft möjlighet att använda de andra stöden som regeringen presenterat – korttidspermittering eller sänkta arbetsgivaravgifter. Vi måste se till att stötta så att bredden kan ta sig igenom det här.

Det jag kan vara bekymrad över är om idrotten hamnar i ett sämre ekonomiskt läge så kan klubbar se sig nödgade att höja avgifterna till träning, anmälningsavgifter till tävlingar. Det är problematiskt för jämlikheten då det finns en risk att barn och unga halkar efter. Och det vill jag undvika. Värdet av idrott i samhället är så fundamental, vi måste fortsätta göra vad vi kan för att kunna ha en idrottsrörelse i Sverige.

”Extremt svårt”

Senioridrott blev tillåtet igen i Sverige den fjortonde juni, men restriktionen om maximalt 50 personer vid offentliga tillställningar gäller fortfarande. Något som gör att de svenska idrottsläktarna fortfarande står utan publik och därmed publikintäkter vid evenemang.

– Folkhälsomyndigeten som expertmyndighet lyssnar vi på när det gäller bedömning av smittläget. Det är ett enskilt beslut som gjort det extremt svårt för idrotten.

Har du någon gång funderat på att gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendation om publik?

– Jag kan tycka och tänka olika saker, det bästa för idrotten skulle vara att ta in publik. Men vi är mitt i en pandemi, folk dör fortfarande. Det är ett allvarligt läge, därför behöver vi göra en bedömning utifrån smittläget.