Mejla

Malin Wahlberg

Wahlberg: Det här var en lätt (förlåt) uppgift

Publicerad:
Uppdaterad:

RIGA. "We Are The Champions" sjöng Elin Eldebrink när hon klev in på planen. 

Sedan gick Sverige ut och spelade som att de är det. 

En värdnation är utslagen – nu åker det här landslaget till Serbien för att slå ut nästa. 

Det hade gått mindre än ett dygn sedan Sveriges knappa förlust i gruppfinalen mot världsfyran Frankrike. Frågan var om Sverige skulle orka ladda om och palla trycket från de lettiska hemmafansen. 

Svaret blev att den aldrig hade behövt ställas. 

Insatsen mot Frankrike pumpade in självförtroende i det svenska laget. När Elin Eldebrink kom in på planen för att värma upp gjorde hon det sjungandes på "We Are The Champions". 

Sveriges spel levde upp till låtvalet. 

Kalis Loyd har varit en av Sveriges bästa spelare i EM och mot Lettland var hon överallt. Lagkapten Eldebrink fortsatte att glänsa, Frida Eldebrink var ännu bättre och Amanda Zahui närmade sig en dubbel-dubbel redan i paus. 

Sverige dominerade returtagningen, minimerade misstagen och fick fart på bollen. Samtidigt fick defensiven Lettland att se dåligt ut.

Hemmanationen hade bara gjort 23 poäng i paus och stjärnan Elina Dikaioulaku inte mer än fem. Med en 22-poängledning i paus började kvartsfinalen kännas nära. Med Tjeckienkollapsen i färskt minne var det dock ingen som vågade ta ut något i förskott.

Men Sverige hade lärt av sina misstag och det blev aldrig spännande.

Att det här landslaget har haft stor potential har vi vetat länge. Nu börjar de också leva upp till den.

Slår ur underläge

Mot Lettland gjorde fyra spelare (F. Eldebrink, Loyd, Binta, Zahui) 12 poäng eller mer och poängproduktionen från flera spelare kommer att behövas när Sverige ska ta nästa steg i den här turneringen.

Dessutom var det glädjande att Regan Magarity börjar bli varm i kläderna och krigade ner retur efter retur.

Lettland var en lätt (förlåt) uppgift. Nu väntar Serbien på hemmaplan och det är något helt annat.

Förväntningarna var att Arena Riga skulle koka under åttondelsfinalen, men sanningen är att det var mindre folk än i Lettlands sista gruppspelsmatch mot Spanien och fansen verkade lika trötta av urladdningen som spelarna.

Så kommer det inte att bli i Serbien. Men det här svenska laget gillar att spela inför fulla läktare och de trivs bäst när de får slå ur underläge.

De har redan slagit ut en värdnation – nu åker de till Serbien för att slå ut nästa.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

LÄS VIDARE