VSK vinner SM-guld – efter galna vändningen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

UPPSALA/STOCKHOLM. VSK är svenska mästare i bandy – igen.

Regerande mästaren säkrade titeln för andra året på rad efter en sanslös vändning på stopptid.

– Det ska inte gå. Det rusar i hela kroppen, man bara skriker och fattar inte vad som händer, säger lagkaptenen Malin Persson.

Tidig VSK-ledning efter en försvarsblunder – men Skutskär reste sig.

Malin Andersson högg på en retur och kvitterade innan Sanna Gustafsson gav laget ledningen på hörna efter drygt en timme spelad.

Skutskär såg ut att sätta spiken i kistan när Linnea Larsson spricksköt in 3–1 med mindre än tio minuter kvar.

Men det blev rejäl dramatik under slutminuterna.

Galna vändningen på stopptid

VSK reducerade och tryckte på för en kvittering. Och på stopptid fick de en omdiskuterad straff med sig. Kvitteringen var ett faktum.

Därefter kom ett chockavgörande.

När alla räknade med förlängning tryckte Charlotte Selbekk in 4–3 med sekunder kvar – och VSK säkrade sitt andra raka SM-guld.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Vi visar en fantastisk styrka. Så det är fruktansvärt skönt. Vi ger det ett försök och det går vägen. Tror inte någon av oss har fattat vad som hänt. Jag såg inte bollen gå in, bara att de andra började jubla. Det går inte att beskriva känslan, säger Selbekk till Sportbladet.

”Bäst jag inte säger det...”

Selbekk stal rollen som matchhjälte från Linnea Larsson – som först såg ut att avgöra för Skutskär.

– Det är absurt. Det känns väldigt tomt. Vi var säkra på att vi var det starkaste laget – och de var vi också. Men de som gör flesta mål vinner, säger Larsson.

Även Angelica Östlund låter uppgiven efter finalen. Hon har fyra SM-silver som ishockeyspelare i Brynäs och detta var andra silvret med Skutskär.

Du har en del silver sedan tidigare. Hur känns detta?

– Som alla andra.

Och hur är det?

– Det är nog bäst att jag inte säger det…

”En jäkla glädje”

För Västerås stjärna Matilda Plan innebar SM-guldet slutet på hennes bandykarriär, i alla fall för den här gången. Nu ska hon satsa helhjärtat på sin andra sport, fotbollen där hon spelar i Eskilstuna och U23-landslaget.

– Det är klart det är sorgligt, men samtidigt en jäkla glädje. Att få avsluta karriären så här känns bara helt sjukt, säger hon och tvekar inte kring sitt beslut.

– Det känns extra bra att satsa helhjärtat på fotbollen efter att ha vunnit både VM-guld och SM-guld den här säsongen. Jag får komma tillbaka när jag tröttnat på fotbollen nu, säger Plan.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE