Vettel straffas inför VM-avgörandet i F1

Körde för fort under träningen till USA GP i Formel 1

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ska en fortkörning avgöra F1 2018?

Det är troligt.

Sebastian Vettel flyttas tillbaka tre platser i starten av USA:s GP.

På söndag kan VM i Formel 1 avgöras. Mercedes Lewis Hamilton har 67 poängs försprång på Ferraris Sebastian Vettel och om britten vinner loppet - på den bana där han vunnit fem av de sex senaste loppen - samtidigt som Vettel inte är bättre än trea är säsongen avgjord.

Då har Lewis Hamilton tagit sin femte VM-titel i Formel 1.

Och under fredagen försämrade Sebastian Vettel sina möjligheter till att förlänga fajten om titeln.

När Saubers Charles Leclerc snurrade under den första träningen inför USA:s GP avbröts passet med den röda flaggan och Sebastian Vettel körde för fort i sektor sex och sju.

Vettel körde för fort på träningen

Det gör att han bröt mot artikel 31.6 i det sportsliga reglementet och domarna flyttar tillbaka honom tre platser i starten av USA GP.

Ett sådant straff kan avgöra årets VM.

– Som jag ser det så lättade jag på gasen, men det tycker inte domarna. De anser att det tog 27,7 sekunder, säger Sebastian Vettel enligt motorsportmagazin.

– Avståndet till föraren framför ökade, men systemet är inte helt perfekt.

Domarna har dömt på samma sätt vid flera tillfällen i år. I samband med Japans GP flyttades Force Indias Esteban Ocon tillbaka tre platser för att han inte saktade ner tillräckligt mycket i samband med att den röda flaggan användes.

Foto: Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

– Domarna måste döma på samma sätt som de gör mot andra förare. Om vissa förare straffas och andra inte gör det blir reglerna ett skämt, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till tv-kanalen Sky men påpekar samtidigt att han anser att regeln är bedrövlig.

– Ge honom böter och skänk pengarna till välgörande ändamål, att flytta tillbaka någon tre platser i starten påverkar både kvalet och loppet.

Horner anser inte att den typen av bestraffning ligger i paritet med det regelbrott som föraren har begått.

Svårkört i regnet inför USA GP i F1

Det regnade rejält under fredagens andra tidsträning i Austin, men enligt prognosen ska förhållandena förbättras till kvalet som avgörs i morgon lördag, klockan 23.00 svensk tid. Lewis Hamiltons tid från det första träningspasset. 1,47,502, var snabbast av alla varvtider under dagens två pass. Hans kollega Valtteri Bottas noterades för den näst snabbaste tiden före de två förarna från Red Bull. Vettels tid från det första passet var dagens femte snabbaste tid. Marcus Ericsson körde in på den elfte snabbaste tiden under fredagen.

F1-bloggen med tider, guide och det senaste snacket inför USA GP i F1

Foto: CHARLES COATES / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE