Wennerholm: Har inte sett dem så utspelade

Patrik Laine

WASHINGTON. USA såg ut att leka hem nattens match mot Finland.

Jag kan inte påminna mig när jag såg Finland bli så utspelade som de blev första halvan av matchen.

Men så väckte underbarnet Patrik Laine laget med sitt första mål för säsongen som höll på att vända hela matchen.

Hockeyfeber! Plocka ut ditt egna drömlag till World Cup
2016

Nu kunde USA hålla undan och vinna med 3-2 till slut.

Men det var smickrande siffror för finländarna i en match där USA ledde med klara 3-0 redan efter drygt 25 spelade minuter.

Då trodde jag att det skulle rasa i väg ordentligt.

Nu snyggade Finland till siffrorna och var även nära att kvittera på slutet. De sista två minuterna var en enda lång finländsk press i spel sex mot fyra.

Mycket på grund av supertalangen Patrik Laine, som var i princip osynlig i de två träningsmatcherna mot Sverige.

Han fick iväg ett enda skott på mål i de matcherna.

Bröt måltorkan

Men efter halva matchen mot USA kände jag igen honom igen.

Hans förmåga att komma till skott och skapa lägen.

Nu hade han totalt fyra skott på mål och det såg ut som den fjolårssäsong som var en enda lång sannsaga.

Då blev det först JVM-guld och sedan VM-debut i Moskva där han valdes till turneringens MVP och delade segern i skytteligan med World Cup-ratade svensken Gustav Nyquist. Båda gjorde sju mål.

Nu bröt han säsongens måltorka med ett kanonskott i power play, som USA:s målvakt Jonathan Quick knappt hann reagera på.

Brister på backsidan

Då hade det gått 11.22 av tredje perioden. Och när Jussi Jokinen gjorde 2-3 fyra minuter senare var det match igen.

Men det speglade knappast matchen totalt sett.

Finländske coachen Lauri Marjamäki har en del att fundera över inför premiären mot den nordamerikanska U23-laget på söndag.

Börjar de inte matcherna bättre än så här har jag svårt att se dem vinna en enda match i gruppspelet.

På de två senaste träningsmatcherna har Finland en målskillnad på 5-9 och spelet i egen zon har varit virrigt och avslöjat de brister som finns på backsidan.

Då tyckte jag ändå att målvakten Pekka Rinne var Finlands bästa spelare i den här matchen.

Utan honom hade det rusat i väg ännu värre där i början, då amerikanarna skapade massor av öppna lägen framåt.

Finland öppnar World Cup med att möta det nordamerikanska U23-laget på söndag.

Ett lag fyllt med några av Kanadas och USA:s motsvarigheter till Patrik Laine.

Ett lag som kört över Team Europe i två raka matcher och vunnit med totalt 11-4 (4-0 och 7-4).

Ska Finland stå emot den offensiva kraften måste de upp minst två snäpp och vara vakna redan från början.

I natt ledde USA med 3-0 efter en dryg period och det hade kunnat stå både 4-0 och 5-0 om inte Rinne gjort några fantastiska räddningar.

Finland brukar leva på sin defensiv i den här typen av turneringar, men hittills har de inte levt upp till den traditionen.

Men Patrik Laine lovade att Finland kommer att vara redo när pucken släpps på söndag.

Det hoppas jag verkligen. För deras skull.

Annars kan de vara i brygga redan efter första matchen.