1982: Äpplet... 2002: Waldner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-02-13

55:e mötet: J-O:s tur att vinna

Tjugo år har gått sedan den klassiska EM-finalen i Budapest mellan Mikael Appelgren och Jan-Ove Waldner.

I går möttes de igen - för 55:e gången.

- Jag tror J-O leder med 29-26, men det börjar bli svårt att hålla räkningen, skrattar "Äpplet".

Det lär bli fler möten i framtiden, ingen av de båda bordtennisgiganterna har några planer på att gå i pension.

- Jag kör så länge det är roligt. Det kan bli både ett och två år till, säger Mikael Appelgren, snart 42.

- Jag har bestämt mig för att spela denna och nästa säsong. Sedan får vi se, det är möjligt att jag kör vidare ett par år till i Kalmar, säger Jan-Ove Waldner, snart 37.

Barndomskamraterna lärde känna varandra redan 1972, på en träning med Stockholms Spårvägar. Tio år senare var det dags för EM-final i Budapest, en klassisk rysare som "Äpplet" vann efter fem tuffa set och 57 minuters pingisshow.

- Jag har knappt sett matchen på video, så jag minns inte så mycket. Men det var en jäkligt lång och jämn match, säger Mikael Appelgren som tog karriärens första EM-guld den gången.

Hade 2-0 i set och 20 lika i tredje...

Turneringen blev 16-årige Jan-Ove Waldner stora genombrott.

- Jag hade slagit ut flera storspelare innan men "Äpplet" blev för svår. Trots att jag hade 2-0 i set och 20 lika i tredje"

I gårdagens elitseriematch mellan Ängby SK-Kalmar BTK gick det bättre för J-O. Seger med 3-1 (11-5, 11-7, 6-11,11-4) och bollgenierna bjöd som vanligt på underhållande spel.

Poängen som betydde 9-6 i fjärde set för J-O var en delikatess; hårt tillbakapressad vände han spelet och med en hård forehand tvingade han Appelgren till ett uppgivet och plågat leende.

"Alltid prestige mellan oss"

- Med tanke på att jag inte hållit i en racket på 16 dagar kändes det helt okej, säger J-O som haft problem med en magmuskel.

- Det är alltid lite extra prestige mellan oss så det var skönt att vinna. Vi kan varandra utan och innan och man får inga lätta poäng mot "Äpplet".

Mikael Appelgren var nöjd med sin match och tog förlusten med ro.

- Dagsformen brukar avgöra när vi möts. Men med tanke på att han fortfarande spelar internationellt är det inte konstigt att han vann.

Kalmar vann matchen med 6-2 och leder serien. Ängby kämpar fortfarande i botten.

Robert Laul

Följ ämnen i artikeln