Perfekt strategi gav Vettel segern

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

En lång första stint.

En säkerhetsbil och ett perfekt depåstopp.

Det gav Sebastian Vettel segern i F1-premiären 2018.

– Vi hade verkligen tur, säger han.

Lewis Hamilton och Mercedes tog starten av Australiens GP och han hade kontrollen över loppet. Bakom honom låg Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel, båda Ferrari. När Kimi Räikkönen gick i depå svarade Hamilton och följde efter, medan Vettel låg kvar.

Tysken hade sedan lite tur när Romain Grosjean, Haas, tvingades bryta och den virtuella säkerhetsbilen kom ut på banan. Då gick Vettel in i depå - och han kom ut i ledningen av loppet.

– Vad hände där, gjorde jag någonting fel?, ropade Hamilton över radion, väl medveten om att han förlorade racet i just det ögonblicket.

1 av 3 | Foto: BRANDON MALONE / X02559

Perfekt strategi

Ferrari och Sebastian Vettel utnyttjade situationen perfekt och vann premiären för andra året i rad.

– Det var rätt bra där, vi hade lite tur med säkerhetsbilen och jag njöt verkligen av det, säger Sebastian Vettel när han står på prispallen efter loppet.

– Jag hade hoppats på en bättre start, men hamnade bakom Lewis och Kimi, jag var ganska nöjd med de mjuka däcken men körde där bakom och hoppades på en säkerhetsbil. Sedan såg jag en bil parkerad i kurva fyra och hoppades att det inte var en Ferrari.

Säkerhetsbilen avgjorde

Det var en Haas och det var också Vettels lycka. Han gick i depå och avgjorde racet.

– Det var så jämnt och de sa till mig att det var väldigt jämnt mellan mig och Lewis så jag bara skyndade mig allt jag kunde och det räckte, för att vara först på banan, säger Vettel som tog sin 48:e seger.

– Men vi hade lite tur i dag. Lewis körde ett fantastiskt varv i går, han förtjänade pole position och han kontrollerade loppet. Vi är inte där vi vill vara än, men vi är på rätt väg.

För Lewis Hamilton var andraplatsen en besvikelse, han hade greppet om loppet - men tappade.

– Vi hade en bra performance, men de gjorde ett bättre jobb. Men även om det är en fantastisk bana är det fruktansvärt svårt att köra om, säger Hamilton.

– På slutet när det a var avgjort försökte jag bara spara motorn.

För Marcus Ericsson var det en tuff premiär. Han tvingades bryta loppet sedan han fått problem med bilen, men han var inte ensam. Totalt fem bilar bröt.

Kimi Räikkönen slutade trea, Daniel Ricciardo fyra och Fernando Alonso femma. Nästa deltävling avgörs i Bahrain om två veckor.

Följ hela F1-säsongen. Guiden med alla lopp, banor, datum och tider.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE