Johaug krossade Kalla i comebacken

Av: Erik Karlsson, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Kalla hade ingen chans mot en comebackande Therese Johaug i vrålform.
Foto: Carina Johansen / TT NYHETSBYRÅN
Kalla hade ingen chans mot en comebackande Therese Johaug i vrålform.

Therese Johaug är tillbaka – och i storform.

I sin comeback på backloppet Lysebotn Opp krossade Johaug Charlotte Kalla med hela 1,47 minuter.

Tiden var ett nytt banrekord – trots en bruten stav.

– Jag hade förväntat mig att hon skulle vara snabb, men inte så här, säger Charlotte Kalla till Sportbladet.

I fjol vann Charlotte Kalla kraftprovet Lysebotn Opp efter att ha krossat både Heidi Weng och Marit Björgen i backloppet på rullskidor.

– Man ska inte lägga så stor vikt på vad som händer i juli. Men det är längesedan jag var i så bra form i juli, sa Kalla då och gick sedan vidare och tog OS-guld.

I år var hon bara 15 sekunder långsammare över 7,5 kilometer.

– Jag kände mig inte lika stark som i fjol, men är ändå positivt överraskad över dagen. Det var inte så långt ifrån fjolårets tid fastän förhållanden var lite bättre i år, med torrare vägar. Jag försökte disponera krafterna jämnt över de 7,5 kilometerna som var och det var 33 minuter med ihållande arbete, säger Kalla till Sportbladet om sin egna insats.

Krossade allt motstånd

Ändå var svenskan helt chanslös mot Therese Johaug, som gjorde debut på allvar efter dopningsavstängningen, då hon testades positivt för Clostebol.

Johaug krossade övriga i världseliten och visade att hon är minst lika bra som när hon stängdes av.

Norskan stack ifrån övriga fältet och vann loppet på 31,46 minuter, hela 1,47 före tvåan Charlotte Kalla och ytterligare fyra sekunder före trean Ebba Andersson.

– Jätteimponerande att se vilken nivå hon åker på, inget snack om saken. Jag hade förväntat mig att hon skulle va snabb, men inte så här. Man har sett att hon sprungit bra på nån löptävling, så kapaciteten finns. Imponerande att hon kan tackla viljan att åka fort också när det är speciellt för henne att vara tillbaka.

Åkte för Skofterud

Johaugs tid var också en putsning av banrekordet med över halvminuten. Efter loppet avslöjade norskan att hon hunnit med att bryta en stav.

– Jag hade otur och bröt en stav redan i starten, men då fick jag extra energi. Och när jag fick en lucka så tänkte jag att det bara vara att köra på, säger hon i en intervju med arenaspeakern enligt VG.

I segerintervjun berättade norskan också att hon åkte för Vibeke Skofterud i dag.

– Det är speciellt. Det var ett chockerande besked i förra söndagen. En ung människa som går bort alldeles för tidigt med de omständigheterna. Det var chockerande. När vi väl var på tävlingen var vi fokuserade. Men det blev speciellt när man kommer i mål, säger Charlotte Kalla.

På herrsidan vann Simen Hegstad Krüger före Hans Christer Holund och Simen Andreas Sveen. 

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE