Janne går om Zlatan: ”Var som tusan”

Publicerad 2018-10-03

Zlatan Ibrahimovic är petad från tronen efter tio år.

Men titeln som den mest omskrivne idrottsprofilen i svenska medier stannar inom fotbollen.

Janne Andersson, herrlandslagets förbundskapten, toppar listan med god marginal.

– Det var som tusan. Se där ja, säger han.

TT: Ska man ta det positivt eller negativt att vara den som förekommer mest i spalterna?

– Det tål nog att diskuteras, skulle jag säga (skratt). Nej, men det är som jag brukar säga i såna här frågor, att det handlar om att landslaget har gjort något bra det här året. Så klart. Dels avslutningen förra hösten när vi slog Luxemburg med 8–0 och gick till playoff och Italien-matcherna, dels hela uppbyggnaden till VM och under VM.

– Det har varit mycket fokus på landslaget och då blir det per automatik jag, som ambassadör för landslaget och fotbollen, som hamnar mer i fokus. Att det varit mycket uppmärksamhet kring mig och laget det här året har jag verkligen märkt.

Landslaget engagerar

– Fotbollen är stor i Sverige och landslaget engagerar människor och detta är ett tecken på det.

TT: Vågar du dig på en gissning hur många artiklar du nämns i?

– Oj, ingen aning.

TT: 32 049 artiklar.

– Oj. Ja, det är några stycken.

Från fjolårets lista går Andersson från andraplatsen på 19 422 artiklar till nummer ett med en 65-procentig ökning i mätningen som TT gör tillsammans med Retriever.

– Det är rejält, säger han.

Herrlandslagets kval- och playoff-matcher hösten 2017, vårens VM-förberedelser och det lyckade slutspelet i Ryssland fick enormt genomslag i medierna. Till det kan läggas bevakningen från spelarnas klubblagsfotboll.

Kalla och Nilsson bland fotbollsspelare

Åtta av de tio mest omskrivna tillhör fotbollen – och samtliga är män. Skidåkarna Charlotte Kalla (trea) och Stina Nilsson (tia) är de enda kvinnor som slår sig in bland de tio mest omskrivna, tack vare framgångarna i OS.

– Det är fascinerande vilket enormt fotbollsintresse det finns och just runt landslaget när det lyfter som det gjorde. Jag har märkt av trycket på alla sätt och vis och tackar nej till väldigt många grejor i dag, säger Janne Andersson.

TT: Hur selektiv har du blivit?

– Jag har nog varit det hela tiden. Noga kring vad jag ska vara med i, men mängden har blivit så oerhört mycket större. Det växte enormt förra hösten och hela vägen fram in i VM. Efter sommaren har det fullkomligen exploderat. Nu har jag bestämt att jag säger nej till i princip allt för resten av hösten. Det funkar inte annars.

Nobbar sociala medier helt

TT: Vad är det som inte fungerar?

– Det är flera delar. Ska man göra något ska man göra det bra, annars inte. Då är det inte rätt mot de som lyssnar eller läser. Jag tycker det är jätteroligt att vara ute och träffa människor och medier och sånt, men nu har jag känt att jag givit så mycket att jag måste fokusera på min huvudsakliga del av jobbet under en period.

TT: Hur mycket tar du del av det som skrivs om dig?

– Vi har en kommunikationsavdelning som följer vad som sägs och skrivs och informerar mig om det är något speciellt. Jag tar inte del av sociala medier över huvud taget. Jag läser i princip aldrig en krönika där det tycks. Alla tycker. Skulle jag ta del av vad alla tycker skulle jag bli yr i mössan. Däremot läser jag fakta i tidningar, ganska mycket om mina spelare, men inte mycket om mig själv.

Ömsesidig respekt

TT: Hur är din relation till svenska medier? Det är visserligen ingen homogen grupp, men generellt sett?

– Nej, det skiljer sig väldigt mycket, men min grundsyn är att visar man varandra respekt och pratar med varandra blir saker och ting bra. Vi har olika roller och de rollerna ska man ha respekt för. Mediernas uppgift är att granska, beskriva och förmedla det vi gör. Det hade varit mycket värre att hålla på och ingen hade varit intresserad.

– Jag har fått en bra respekt av medierna och respekterar dem. Alla blir vinnare på det.

TT: Betyder det något för dig att toppa den här listan?

– Jag är i och för sig en vinnarskalle och tycker om att vinna i allt jag gör, men egentligen är den betydelselös. Den bekräftar det intryck man haft, att det varit ett år med ett väldigt hårt tryck på det vi gör.

– Men det har varit ett roligt år.