Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Så nära – men så långt borta

Publicerad:
Foto: TT

Så nära, så länge.

Så långt ifrån, när slutsignalen gick.

Roma rådde inte på Juventus som firade in julen med seger i toppmötet.

Veckans pampiga Juve- julfest på Turins Golf Club Royal Park  Roveri  i all ära. Den verkliga festen kom ändå efter segern mot Roma, med 1-0. Knapp och erövrad med kamp in i det sista och därför desto ljuvare.

Ännu en gång visade Gonzalo Higuain varför han saknas så svårt i Napoli och varför han blivit så viktig i Italiens mäktigaste klubb. Hans mål, som blev matchens enda, kom efter bara 14 minuter. Just den inledning Roma inte ville ha. Men matchbilden blev ändå inte den fruktade, Juve lyckades inte låsa matchen, backa hem och stänga butiken för julledigt. Roma påminde om vilken stark form man är i, med derbysegern mot Lazio och vinsten mot Milan med i bagaget upp till Turin. Toppmöten i serie A, särskilt med tidiga mål, risker ibland att bli taktiskt tillstängda tillställningar. Så inte här. Men trots sina chanser, Dzekos alla försök och en jämn, tät kamp, fick Roma aldrig in målet som skulle bromsat Juventus rusch  i toppen.

De är i en klass för sig

I de italienska fotbollsprogrammen höjdes frågande ögonbryn inför tränare Spallettis val att ersätta Salah med Gerson. Nainggolan hyllades däremot rätteligen även om kvällens mest bejublade var, också det rättmätigt, Daniele Rugani i Juventus backlinje. Bara 22 år ung och dockpojke i sociala medier, visst.

Men framför allt en försvarare i en klass som fått Juve att förlänga med honom till 2021. En skön bekräftelse för den unge backen som inte direkt hade någon smekmånad sin första tid i storklubben. ”För ung, för vek, för blyg, för försiktig” och ”han håller inte Juve-klass” var omdömena då. Nu har de ersatts med hyllningar.

Matchens resultat speglar på något vis serie A de både de senaste åren och alla år sen fotbollens födelse, i evighet, amen. Juventus är i en klass för sig och ingen rår riktigt på dem. Roma är nära, men inte där.

De gulrödas hopp är att vårens Champions League-spel ska urlaka, snarare än ladda Juventus. Visserligen har Roma Europa League men klubbarnas prioriteringar skiljer sig åt. Att vinna ligan är vardagsmat för Juve, inte oviktigt men inte heller mål nummer ett. Man har inget att bevisa i Italien. Att vinna Champions League och vara tillbaka som nummer ett i Europa, bland världens bästa klubbar, det är det stora målet för klanen Agnelli och dess mästarlag. Liksom för mister Allegri och spelarna.

Tomten levererade

Det kan gynna Roma i ligaspelet, hela våren återstår att spela om. Men sju poäng skiljer nu mellan lagen och Juventus går till vila som vintermästare. Från läktarna sjöng fansen som vanligt om sina Juve-hjärtan.

Tränare Allegri skämtade före matchen om att han skrivit en önskelista till jultomten och varit snäll nog att förtjäna många klappar. Och tomten verkar ha läst hans brev och levererat den första och bästa julklappen; tre poäng i vitsvart omslagspapper.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad: