Arrangörsskandal i kortbane-VM

Publicerad 2022-12-16

Isaac Alan Cooper, 18, blev först blåst på sin rekordtid på grund av en arrangörsskandal.

Sedan tappade han även VM-guldet när finalloppet simmades om.

– Hatten av till Isaac, han vann det första loppet, säger Ryan Murphy, som blev världsmästare, i SVT.

Finalen av herrarnas 50 meter ryggsim på kortbane-VM blev minst sagt märklig.

För när loppet först skulle simmas avbröts det snabbt. Men det uppfattade inte flera av finalisterna.

Hemmahoppet och talangen Isaac Alan Cooper, 18, var en av dem. Han var först i mål och stod dessutom för en supertid (22,49) – vilket hade betytt nytt världsrekord för juniorer.

PLUS: Idrottsvärldens 41 hetaste kärlekspar

Lite senare kom en förklaring till varför loppet avbröts.

”Ett tekniskt fel av en funktionär inträffade i början av herrfinalen på 50 meter ryggsim. World Aquatics ber om ursäkt för felet.”, skriver Internationella Simförbundet på sin hemsida.

”Hatten av till Isaac”

Finalen simmades om. Och det andra försöket var inte lika snabbt som finalen som ogiltigförklarades. Alan Cooper kom tvåa på tiden 22,73 och vann gjorde amerikanen Ryan Murphy på tiden 22,64.

– Det är inte egentligen på det här sättet du vill vinna. Hatten av till Isaac, han vann det första loppet. Jag är lite besviken över hur det blev, men jag är glad för segern och för att addera en medalj till USA, säger segraren Ryan Murphy i SVT.