”Vill att drömmarna ska leva vidare”

Fotbollens väg: fördelar miljonerna

Uppdaterad 2017-04-26 | Publicerad 2017-02-20

Generalsekreterare Mats Enquist

Svensk hockey gör på sitt sätt, svensk fotboll har valt en annan väg.

De förhandlar om tv-avtalet gemensamt och fördelar det mer jämnt.

– Det är viktigt för våra ­klubbar att vi har en öppen och tillgänglig ligastruktur, säger Svensk Elitfotbolls (SEF) Generalsekreterare Mats Enquist.

Sportbladet har kunnat berätta om hur de nya tv-pengarna kommer att fördelas i svensk hockey, och siffrorna visar att klubbarna i SHL kommer att få uppemot 45 miljoner kronor mer än klubbarna i allsvenskan.

Varje säsong.

Svensk fotboll har valt en annan modell för att förhandla fram och så småningom fördela sina tv-pengar.

– Våra klubbar har haft en mycket­ lång diskussion om hur de vill ha det. Det kommer alltid att finnas olika åsikter, men det som till slut skapade acceptans för denna modell var viljan av att bygga en viss solidaritet inom ligorna. Det är viktigt för våra klubbar att vi har en öppen och tillgänglig ligastruktur. Fotbollen är rätt värdekonservativ, och den sportsliga drömmen om ett ”Åshöjdens BK” finns fortfarande kvar, berättar Mats Enquist.

”Möjligheter för nya lag”

Klubbarna i allsvenskan får fortfarande mer pengar än lagen i de lägre divisionerna, men skillnaden är inte så stor att de riskerar att skapa en ”stängd liga”.

– Vinsten är väl att det finns ­naturliga möjligheter till avancemang. Att vi har en öppen kamp mellan flera lag om seriesegern på toppen, men också att det finns starka möjligheter för nya lag att profilera sig. På senare år så har Östersund och J-Södra inneburit nya färgklickar på den allsvenska kartan.

– Man kan älska ett lag i div 1 och 2 för att några år senare älska samma lag i Allsvenskan eller Superettan. Det skapar en spänst i ligorna, även om de starka toppklubbarna är dragloken. Fotboll är en folksport, med rötter i hela landet. Vi vill att det fortsätter att vara så, och att drömmarna lever vidare.

Vad är största riskerna med ett ekonomiskt segregerat ­Fotbolls-Sverige, anser du?

– Den dag vi får en ”enlagsliga”, eller en stängd liga, upphör vi att vara folkets liga. Det är vår största risk. Just att alla kan utmana, gå upp eller åka ur, att en nykomling kan spöa mästarna är tillgångar vi inte vill mista.

”Fotboll för supportrar”

Hur viktiga är pengarna för klubbarna längre ner i hierarkin, i det här fallet Superettan?

– Ja, de lever givetvis med de minsta marginalerna, så det är klart att de pengar vi kan bidra med är oerhört viktiga. Vi arbetar ju för att höja intäkterna totalt sett, och dessa medel kommer därför med säkerhet att få störst praktisk effekt på de små klubbarna även om det är de stora klubbarna som får mest pengar.

Hur viktigt är det öppna seriesystemet för er, att klubbar ska kunna avancera i seriesystem och hela vägen upp till allsvenskan?

– Det är mycket viktigt. Vi kan inte konkurrera med de fantasipengar som bygger spelartrupperna i de rikaste klubbarna i de rikaste ligorna, så vår fokus rör spänningen kring och passionen för våra egna klubbar. Vem blir svensk mästare, vem åker ur, vem avancerar, vem vinner derbyt. Riktig fotboll för riktiga supportrar. Därför vill vi se ett öppet ­seriesystem. Visst är det jobbigt för de som åker ner, men glädjen och passionen för de som avancerar uppväger det. 

– Allsvenskan skall inte vara en stillastående ankdamm, det skall vara liv och rörelse i ett öppet system och då är Superettan en mycket viktig komponent att ha, avslutar Enquist.

Följ ämnen i artikeln