Penispoliserna som skapar konst i Tour de France

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: NOS

SPORTBLADET

I morgon avslutas Tour de France.

Men då är det inte bara cyklisterna som når målet.

Det gör årets penispoliser också.

Under tre veckor har cyklisterna i Tour de France kört i 346 mil, upp för berg och ner i djupa dalar. De har kämpat i sol, regn och snö.

Men det har de två fransmännen som har tourens mest ovanliga jobb också gjort.

De kallas lite skämtsamt för penispoliser, men deras uppdrag är att se till att det inte finns några konstverk eller ord som väcker anstöt i de tv-bilder som kablas ut från tävlingen.

Ett par veckor innan Tour de France startar offentliggörs bansträckningen och då är det inte ovanligt att folk åker ut och målar sina egna konstverk eller skriver favoritcyklistens namn på vägen. De använder sig av krita eller målarfärg för att meddelandet ska synas i tv-sändningarna och många av konstverken är harmlösa – men det finns också de som väcker anstöt.

Penispolisen skapar ny konst

I år har ett av de mest populära motiven varit det manliga könsorganet och därför kör de två fransoserna tävlingssträckan med sin skåpbil innan cyklisterna startar. Utrustade med roller och burkar med målarfärg letar de efter bilder som kan väcka anstöt. Tv-kanalen NOS från Nederländerna har följt männen under sitt arbete och lagt ut en film som nu delats flitigt på sociala medier. Där följer tittaren med i skåpbilen och får se hur de letar efter målade snoppar.

– Där, där, titta ett könsorgan, ropar den ena innan de parkerar bilen och springer ut.

De är utrustade med varsin roller, vitfärg och fantasi. Det går undan när de tillsammans målar över bilden av en penis och i stället skapar ett konstverk: en liten uggla, en blomma eller något annat som som faller dem och deras chefer bättre i smaken.

På väg mot segern

Årets Tour de France har varit omdiskuterad, åskådare har dragit ner byxorna och visat rumpan när cyklisterna har kört förbi, en deltagare riskerade avstängning sedan han smiskat en åskådare på de bara skinkorna och i fredags fick en av bergsetapperna avbrytas sedan det både haglat och snöat så mycket att det var för farligt för cyklisterna att köra på de vägarna. Men i morgon är det över, då avslutas den 106:e upplagan av Tour de France, men tävlingen är redan avgjord.

Med största sannolikhet säkrade Egan Bernal sin första seger i den klassiska tävlingen redan i dag. 22-åringen från Colombia har mer än en minuts försprång på sin teamkollega, fjolårssegraren Geraint Thomas från Storbritannien, inför den avslutande etappen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN