Valtteri Bottas har pole position i Kina

Båda bilarna från Mercedes i första startled

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Valtteri Bottas leder VM.

Och startar jubileumsloppet i pole position.

F1 firar sitt tusende F1-lopp i Kina den här helgen och det blir med Valtteri Bottas i pole position. Han har varit snabbare än sin teamkollega Lewis Hamilton hela helgen och i kvalet var han 23 tusendelar snabbare än Hamilton.

– Det har varit en bra helg med pole position. Det kändes bra på träningen och även om vi hade lite problem i Q3 så räckte det, säger VM-ledaren Valtteri Bottas efter kvalet.

Det var hans första pole position sedan tävlingen i Ryssland 2018. I andra startleds återfinns Sebastian Vettel och Charles Leclerc från Ferrari.

– Efter Q1 så var de bättre, än oss. Jag var mest glad över att jag fick till det sista försöket för det var inte mycket marginal bara ett par sekunder, säger Sebastian Vettel.

Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”Det är jämnt”

Inför det sista kvalförsöket var det väldigt jämnt, Lewis Hamilton i täten av kön körde väldigt långsamt och alla bilarna hann inte över mållinjen innan tiden gick ut och bland annat Max Verstappen fick aldrig möjligheten att köra det sista varvet. Sebastian Vettel uppfattade den situationen och lyckades klämma sig förbi Verstappen och passera mållinjen innan tiden gick ut . Därmed fick han köra ett sista, avgörande varv som tog honom upp till plats tre i kvalet.

I morgon väntar 56 varv - och F1-lopp nummer 1000.

– Det är jämnt, säger Sebastian Vettel efter kvalet.

– Mercedes är snabba i kurvorna, men jag tror att vi har en fördel på rakorna. Men det är ett långt race. Det bör bli en bra dag i morgon.

F1-bloggen med de senaste nyheterna inför Kina GP.

Annas Motor - veckans snackisar 10 april 2019

Pole position

Formel 1

I morgon avgörs det 100:e loppet i Formel 1. Sedan starten 1950 har 999 deltävlingar avgjorts och nu får Kina och Shanghai arrangera det stora kalaset. 1000 lopp, det är en imponerande mängd. Grattis

2) Charles Leclerc

Efter den imponerande insatsen i Bahrain, där en kortslutning hindrade honom från att ta sin första seger i F1 är han laddad inför morgondagens historiska lopp.

3) Fernando Alonso

Förberedelserna inför Indy 500 är i gång, McLaren har presenterat bilen och han har testat den. Spanjorens satsning inför det klassiska loppet ökar intresset för amerikansk formelracing ännu mer.

4) Mika Häkkinen

Den omtyckte finländaren gör comeback. Häkkinen, som vunnit två VM-titlar i F1, ska tävlar i Intercontinental GT Challenge under tiotimmarsloppet på japanska Suzuka i augusti.

5) Valentino Rossi

MotoGP tävlar i USA, 40 åringen stod på prispallen i Argentina senast, kan han utmana de senaste årens dominant Marc Marquez den här helgen?

6) Marcus Ericsson

En stark uppkörning i Alabama förra veckan, nu kommer IndyCar till Long Beach och en klassisk stadsbana, kan Ericsson behålla formen eller är det Felix Rosenqvist som lyckas bäst natten till måndag?

7) Kevin Hansen

Grattis till den första VM-segern i rallycross! Lillebror Hansen vann VM-premiären i Abu Dhabi.

8) Petter Solberg

Efter två VM-titlar i rallycross och en i rally lägger norrmannen av. I framtiden ska han stötta sonen Oliver och han drömmer om ett eget fabriksteam i rally eller rallycross.

9) Jorge Lorenzo

Lagom till helgens deltävling i Austin meddelar den förre världsmästaren i motoGP att han äntligen är tillbaka i form. Alla skador är läkta.

10) Thed Björk

Det blev en pallplats i årets premiär av WTCR för den tidigare världsmästaren i WTCC.

Motorstopp

Mercedes

Teamet kom med en ny framvinge till Kina, den håller sig dock inte inom reglerna. Därmed måste de byta ut den eller förändra den innan dagens kval.

Publicerad:

LÄS VIDARE