Förbundet kräver utredning efter skadekaoset

Publicerad 2017-09-02

Andreas Kramer är en nyckel i Finnkampen. Andreas Almgren, Johan Rogestedt, Sarah Lahti och Lovisa Lindh är några av de som har varit skadedrabbade.

Andreas Kramer blir en nyckel i det svenska Finnkamps-laget.

Därefter ska genombrottsmannen ta sikte på EM-medaljer i Berlin – om han kan undvika den skadeförbannelsen bland svenska löpare.

– Det gäller att hålla kontroll på träningen, säger han.

Samtidigt kräver nu förbundet en utredning av skadeeländet.

Andreas Kramer är en svensk nyckelpjäs i helgens Finnkampen. Stjärnskottet ska dubblera med start även på 1 500 meter. Klassiska finnkamps-grenar där det ofta går hett till.

– Jag får hoppas det inte blir alltför fula grejer. Men är någon taskig mot mig får man visa att de inte ska vara det, säger han.

Oavsett hur det går kan Kramer blicka tillbaka på en otrolig genombrottssäsong med svenskt rekord, VM-semifinal och junior-EM-guld. Nästa år väntar EM i Berlin och tittar man på årsbästalistorna är Kramer bara en halv sekund från att vara bästa europeiska löpare.

”EM kan bli riktigt kul”

– Ja, jag har uppmärksammat det också, det känns bra. Med bra träning under vintern borde jag kunna springa fortare så EM blir riktigt kul.

Men det finns ett orosmoment. Skadeförbannelse som vilar över svensk medel- och långdistanslöpning.

Andreas Almgren, Kalle Berglund, Johan Rogestedt, Sarah Lahti och Lovisa Lindh är alla en del av den våg av unga svenska löpare som slagit igenom de senaste säsongerna.

Alla har de drabbats av skador under de senaste åren. Skadade hälsenor, stressfrakturer och andra överbelastningsskador har avlöst varandra under de senaste säsongerna.

”Ett viktigt uppdrag”

Andreas Kramer har så klart noterat den trista tendensen.

– Medeldistanslöpning belastar mycket. Det är både snabba lopp och många långpass med många mils löpning. Då är det lätt att åka på skador, säger han.

– Det gäller att hålla träningen under kontroll. Mer träning behöver inte betyda att det blir bättre, fortsätter Kramer.

På förbundsnivå är man självkritiska till alla skador. Generalsekreteraren Stefan Olsson berättar att förbundet nu sjösatt en utredning.

– Vi har ett prestationscentrum för medel- och långdistans med Ulf Friberg och Johan Wettergren. De får i uppdrag att se över skadorna och varför alla nådde sina resultatmässiga peakar i juni och juli innan skador och sämre form tog över. Det är definitivt ett viktigt uppdrag, säger Olsson som själv hoppas få se färre tävlingsstarter av svenska löpare nästa år.

– Personligen tror jag att det här med dubbla säsonger, inomhus och utomhus, sliter mer än man kan tro.