Unik rapport ska göra transpersoner en del av idrotten

Publicerad 2020-10-11

Könsuppdelningen är ett problem för idrottande transpersoner.

En ny, helt unik, rapport ska ändra på det.

– Transpersoner har varit helt uteslutna ur idrotten, säger Mathilda Piehl som skrivit rapporten.

Mathilda Piehl, sakkunnig inom hbtq- och idrottsfrågor på RFSL.

Redan 2013 gjorde RFSL en rapport om transpersoner inom idrotten men hittade ingen att intervjua.

För RFSL var det en tydlig signal – transpersoner är inte en del av den svenska idrottsrörelsen.

– Transpersoner har varit helt uteslutna ur idrotten. De har inte haft möjligheten att idrotta, säger Mathilda Piehl, sakkunnig inom hbtq- och idrottsfrågor på RFSL.

Världsunik rapport

Nu, flera år efter att den första rapporten skrevs, finns flera exempel på transpersoner inom idrotten. Det gav utrymme till en ny rapport.

Två år och 110 intervjuer senare är rapporten klar.

– Det här är vad jag vet första gången en rapport som denna gjorts i hela världen, säger Mathilda Piehlsom skrivit rapporten.

Mathilda Piehl, sakkunnig inom hbtq- och idrottsfrågor på RFSL.

Ska kunna välja själv

Transpersoner är den grupp i samhället som är mest drabbad av psykisk ohälsa. Men att få vara med att idrotta skulle kunna ändra på den saken.

Den nya rapporten visar nämligen att transpersoner som idrottar mår bättre både psykiskt och fysiskt, än de som inte gör det.

Problemet är att barn och unga i dag inte tillåts att idrotta med andra än dem av sitt eget kön. Det har saknats ett regelverk – fram tills nu.

– Policyn som vi tagit fram handlar bland annat om att alla barn under 18 år själva ska få välja vilken grupp de vill tillhöra. Idrotten måste börja ta sitt ansvar, säger Mathilda Piehl.

Förbunden hakar på

Flera svenska idrottsförbund, bland annat fotbollsförbundet som är Sveriges största, har nu börjat se över sitt arbete för transinkludering.

– Vi beslutade att ta fram en policy för inkludering av transpersoner och ambitionen är att ha den klar 2021, säger Per Widén, chef på utbildnings- och utvecklingsavdelningen på Svenska fotbollsförbundet.

Även på Riksidrottsförbundet pågår att ett liknande arbete. Bara häromveckan beslutade RF att man nu kan utgå från könsidentitet i stället för juridiskt kön när idrottsstyrelser runtom i landet ska sättas ihop.

– Med ett tydligt regelverk vet transpersoner vad som gäller och slipper känna oro över vilket lag de ska tillhöra eller vilket omklädningsrum de ska byta om i. Det gör också att man kanske inte ska uppmuntra en 16-åring att elitsatsa, säger Mathilda Piehl.

Idrotten måste börja ta sitt ansvar

Svårare inom elitidrotten

Än i dag finns få exempel på transpersoner som kunnat fullfölja sina elitkarriärer. Hur man ska lösa könsuppdelningen inom elitidrotten är en svår nöt att knäcka.

Mathilda Piehl tycker att ambitionen borde vara att hitta ett system där alla kan vara med men att det troligtvis inte går att hitta en lösning som gäller för alla idrotter. En förändring där kommer att ta tid.

– Idrotten har verkat lite utanför resten av samhället och inte behövt ta hänsyn till de mänskliga rättigheterna på samma sätt som många andra gjort. Ta könstester exempelvis. Det finns ingen annan plats i samhället där något liknanden kan genomföras utan att det skulle bli ramaskri.