Nilsson historisk efter superrysare

Sverige till VM-final efter drama

Publicerad 2018-12-08

Sverige tog sig vidare till final i innebandy-VM.

Men det satt hårt inne – till slut blev det blågul 5–4-seger efter en dramatisk straffläggning.

– Jag brukar säga ”geni eller idiot”. Jag blev geni. Vi är i final, det är det som är målet, säger Rasmus Enström om straffen som tog Sverige till final.

Men det satt hårt inne och blev en högdramatisk semifinal mot Schweiz som avgjordes på straffar.

Robin Nilsberth gav Sverige ledningen i den första perioden men Schweiz kvitterade innan periodvilan.

Nilsson historisk

I den andra perioden ryckte svenskarna åt sig en 3-1-ledning. Först genom Nilsberth som återigen gav Sverige ledningen, sedan slog Kim Nilsson till med ett historiskt mål.

När han slog in 3-1 på volley klev han nämligen upp jämsides med Niklas Jihde som Sveriges främsta poängplockare genom tiderna i VM-sammanhang.

Båda står nu på 67 poäng.

Vände på matchen

Men Schweiz kom tillbaka, och vände på matchen genom tre raka mål.

Med 16.41 på klockan i den tredje perioden gjorde Patrick Mendelin sitt andra mål för kvällen, vilket innebar 4-3 till Schweiz.

Sverige såg då ut att missa finalen i innebandy-VM – för första gången någonsin.

Men efter en briljant framspelning av Alexander Rudd som ställde hela det schweiziska försvaret kunde Albin Sjögren kvittera med mindre än två minuter kvar att spela.

– Schweiz var bra och vi kom inte upp i vår nivå. Men vi vann ändå, det är en jäkla styrka, säger Rasmus Enström.

Avgjorde straffdramat

Sverige hade ett antal jättelägen att avgöra i den efterföljande förlängningen, men bollen ville inte in. Istället gick matchen till en dramatisk straffläggning.

Måns Parsjö-Tegnér kom in från bänken och räddade två av fem straffar, samtidigt som Alexander Rudd, Alexander Galante Carlström, Kim Nilsson och Rasmus Enström satte sina straffar.

– I två år har jag grämt mig över straffarna när vi torskade i Riga. Nu är vi här igen, i en ny VM-final. Man blir ju inte yngre direkt. Njut, ta vara på det och vinn, säger Enström.