Sverige missar pallen i skidskytte-VM

Av: Jacob Larsson, Johan Flinck, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Skidskytte-VM har startat och för Sverige slutade medaljjakten snöpligt efter skakigt skytte av herråkarna.

Jesper Nelin hade stora och oväntade problem på skyttevallen.

– Skyttet var väldigt struligt. Det var både slarv och otur, säger han.

Det blev ingen glimrande start för Sverige i skidskytte-VM i Östersund.

Sverige var med och fajtades i toppen i mixstafetten, men den olympiska mästarinnan Hanna Öberg klarade inte helt och hållet av att hålla ryggen på täten i åkningen. Hon gav sig ut på den andra sträckan som trea efter att Linn Persson skjutit fullt i såväl det liggande som det stående skyttet.

Svenskan hade förvisso ett bra läge efter andra skyttet som hon genomförde i ett skyhögt tempo, vilket öppnade för att 23-åringen kunde sticka i väg i täten med Italien och Norge.

– Det där var ett av de snabbaste skjutningar som jag sett, sa förbundskapten Johan Hagström till SVT.

Inte lika snabb i spåret

I spåren var Hanna Öberg inte riktigt lika snabb. Hon tappade 15 sekunder från andra skyttet in i mål, men var trots det nöjd efter sin sträcka.

– Det var tufft med all nysnö som kommit, man fick gräva djupt. Men ståserien är jag väldigt nöjd med, säger Hanna Öberg till Sportbladet som inte ser anledning till oro inför fortsatta mästerskapet.

– Nej, det tycker jag inte. Formen är bra i grunden. Det är många tävlingar och mästerskapet är långt så jag är inte orolig, säger hon.

När Hanna Öberg växlade till sambon Jesper Nelin levde medaljfajten. Men han fick en tung start på skyttevallen. Jesper Nelin missade två skott i liggande och hade problem när han skulle ladda om till reservskotten.

– 57 sekunder med två extraskott..., sa SVT-experten Björn Ferry .

Andra skyttet gick ännu sämre. Jesper Nelin satte de fyra första skotten och behövde tre extraskott för att sätta det sista. Ännu en gång blev det struligt när han skulle ladda om.

– Man tappar medaljläget lite. Men femte plats är ändå godkänt, säger Nelin.

”Det var struligt”

Han förklarade strulet på skjutvallen för Sportbladet. Problem som sällan uppstår inträffade just på VM.

– Det var struligt, skyttet var väldigt struligt, säger han och fortsätter:

– I liggande hade jag problem med luckan, när jag väl fick upp den hade jag snö i och fick blåsa. Jag fick i extraskotten, men kunde inte stänga slutstycket. Det var mycket sånt strul i dag, men jag lyckades i alla fall slippa rundan, fortsätter han.

Kändes det lite som en mardrömssträcka?

– Nja. Lite otur har jag haft. Överlag är det väl en helt okej sträcka. Jag vet inte hur mycket jag tappade eller så. Vi var fortfarande med på en bra placering och de andra gör det också bra.

Tänker mest på att problemen radades upp efter varandra?

– Det var både slarv och otur.

Guldet slutade med en tajt kamp mellan Norge och Tyskland. Dramat avgjordes på sista skyttet när norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen var iskall och sköt fullt.

”Skjuter snabbare än vad jag egentligen klarar”

För Sverige dök plötsligt bronschansen upp när Italien bommade i sista skyttet. Sebastian Samuelsson tvingades dock till ett snabbt skytte och kunde inte greppa bronschansen.

– Jag gör en riktig chansning i ståskyttet för att nå Windisch när jag ser han att bommar. Hade jag skjutit fullt i en normal serie hade det ändå inte räckt. Jag skjuter snabbare än vad jag egentligen klarar av. Det var en chansning, säger Sebastian Samuelsson efteråt och berättar att han var medveten om den teoretiska medaljchansen.

– Jag ser det när jag kommer in på vallen att Windish får åka straffrunda om han bommar en till. Man hoppades på det ljudet, men det blev inte så.

Italien vann brons. Sverige slutade på femte plats, bakom fyran Ryssland.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE