Höll på att tappa segern i en snödriva efter Colins Crest

Av: Anna Andersson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYR N

SPORTBLADET

I fjol förstördes rallyt av en snövall.

I år hoppade Thierry Neuville snett - och höll på att tappa segern i en snödriva efter Colins Crest.

– Jag slåss om segern och måste trycka på, säger belgaren.

Fjolårets VM-tvåa kom till Rally Sweden med tunga minnen. I fjol tappade han allt i en snödriva på Färjestads Travbana och hade ingen chans att ens slåss om segern. I år har han haft ledningen under stora delar av rallyt och inför söndagens avslutande 52 mil har han ett försprång på närmare 23 sekunder.

Men för att vinna sin första seger i Rally Sweden och måste han ta sig i mål utan att fastna i några fler snödrivor.

– Det var lite stressigt i morse då vi hade tekniska problem och sedan snurrade vi på den andra sträckan och det kostade oss lite tid, berättar Neuville som jagar sin första VM-titel.

Miss vid Colin´s Crest

Men det var först på sträckan Vargåsen, med det välkända hoppet Colin´s Crest, som han var riktigt illa ute. Han var centimetrar från en rejäl krasch. Neuville gjorde en liten miss inför hoppet, flög snett och landade på två hjul - på insidan av en snövall.

– Jag snuddade verkligen insidan av den där vallen i Colin´s Crest, det var spännande för publiken som samlats där. Jag tror nog att till och med Colin själv hade kallat det för ”ett liten incident”, men trots det hade vi den snabbaste tiden, säger Thierry Neuville.

– I fjol tog jag det lugnt där och väntade ut det, men nu slåss vi för segern. Då trycker jag på.

Tidemand utlovar kamp

I WRC2 är Pontus Tidemand fortfarande med i kampen om segern, men den svenske världsmästaren har inte alls samma flyt som för ett år sedan. Då dominerade han Rally Sweden, under lördagen vann den 24-årige japanen Takamoto Katsuta vunnit fyra av åtta specialsträckor. Japanen som är juniorförare hos Toyotas fabriksteam imponerade framförallt de isiga skogsvägarna. Han har ett försprång på 12 sekunder inför de tre avslutande etapperna.

- Andraplatsen har vi grepp om och det är viktigt att få med sig en pallplats, säger Pontus Tidemand.

– Publiken är fantastisk med alla flaggor och all support. Det ger oss verkligen glöd att ta upp fighten. Vi ska ge det ett ordentligt försök, det lovar jag

Allt om Rally Sweden 2018 - tider, publikplatser och sträckor.

Publicerad: