Historiskt VM-guld till Sverige i hoppning

Uppdaterad 2022-08-13 | Publicerad 2022-08-12

Henrik Ankarcrona, förbundskapten, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann.

Sverige hade aldrig vunnit ett VM-guld i laghoppning.

Men redan efter tre ryttare tog det svenska laget en historisk och överlägsen seger.

– Det är otroligt, säger Malin Baryard-Johnsson.

Sverige har vunnit OS- och EM-guld, men aldrig något VM-guld i laghoppning. I danska Herning hade det svenska laget skaffat sig ett jätteläge inför avgörandet.

Sverige var efter de inledande dagarna och om tre av fyra svenska ryttare red felfritt skulle inget lag kunna hota.

Men det var en svår bana. När det var dags för Sveriges första runda hade ingen ryttare varit felfri, men Henrik von Eckermann och King Edward lyckades med det ingen tidigare gjort.

Trots att hästen blev skrämd när han skulle in på arenan.

– Ljudet och strålkastarna som är där inne ville han inte riktigt gå in till. Han blev lite skrämd. Han var lite stressad i början, men jag försökte lugna ner så mycket jag kunde men inte för mycket. Han gjorde det suveränt och jag hade lite tur på mitten av trekombinationen, men det är kanske det vi behöver i dag, säger von Eckermann till SVT.

Sverige tog sitt första VM-guld någonsin i laghoppning på fredagen.

”För otroligt för att vara sant”

Näst på tur för Sverige var Malin Baryard-Johnsson och Indiana som stannade på fyra fel efter ett nedslag och höll därmed kvar laget i ledning.

– Hon är fantastisk i dag. Med de rundor vi har haft tidigare, framför allt första dagen, så går hon in i dag och kastar sitt hjärta som hon så ofta gör, säger Baryard-Johnsson till SVT.

När det var dags för näst siste svensk hade Jens Fredricson chansen att fixa det guldet till Sverige vid en felfri hoppning. Storebror Fredricson lyckades och Sverige tog hem ett historiskt guld med en ryttare kvar.

– Det här är för otroligt för att vara sant. När tar man guld med en ryttare kvar?, säger SVT:s expert Lotta Björe.

”Nu ska vi fira”

Peder Fredricson gick ut sist för Sverige och stod för tre nedslag, vilket gör att han missar den individuella finalen. Dit tog sig dock von Eckerman som etta och storebror Fredricson som tvåa.

– Nu ska vi fira det här i kväll, sedan ska vi fan i mig ta ett individuellt guld någon av oss också. Henrik ska inte känna sig för säker, säger Jens Fredricson till SVT.

– Fantastiskt, vilken lättnad. Otrolig insats från hela laget. På det sättet vi gör det också, vi ville leda från första dagen och ha det i våra händer och vi förvaltade det hela vägen, säger von Eckermann.

Nederländerna knep silvret före Storbritannien.


ANNONS: Köp din Heja Sverige-tröja i Sportbladets nya shop här! [Extern länk]


Jens Fredricson.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.