Svensk storseger efter evige reservens storspel

Uppdaterad 2022-01-22 | Publicerad 2022-01-21

Efter fyra mästerskap på läktaren fick Tobias Thulin äntligen chansen mot Polen.

Då höll han nollan i 13 minuter när Sverige avgjorde matchen.

– En chans jag har väntat på länge, säger Thulin efter matchen.

Efter sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien var det svenska målvaktsspelet ett frågetecken.

Veteranen Andreas Palicka, 35, gjorde en av sina sämsta matcher i karriären (enligt honom själv) och hade inte varit nära höjderna från VM 2021.

Andremålvakten Peter Johannesson, 29, hade en bra period i premiären mot Bosnien men har sedan fått varken träff eller mycket företroende.

Den evige tredjemålvakten Tobias Thulin, 26, satt kvar på läktaren.

”Gläds nog hela laget mest åt”

Inför premiären i mellanrundan mot Ryssland bytte Solberg ut Johannesson mot Thulin. Han blev visserligen kvar på bänken men kunde därifrån se Andreas Palicka leverera en Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus-insats.

Drygt 24 timmar senare var det dags för Polen och då fick Thulin göra mästerskapsdebut, från start till och med.

Och vilken succé det blev.

Efter 11 minuter reducerade polackerna till 6–5. Därefter tog Thulin fram hammaren och spikade igen helt i 12 minuter och Sverige kunde gå ifrån till 10–5 innan Arkadiusz Moryto satte en straff. Thulin fortsatte sedan agera vägg halvleken ut vilket betydde att Thulin bara släppte in ett straffmål på 19 minuter.

Då kunde utespelarna, som bidrog med ett starkt uteförsvar, springa ifrån polackerna, som radade upp enkla misstag, och döda matchen: 14–6 i paus.

– Fantastiskt bra! Så kul att få det beskedet. Thulin fungerar så bra med försvaret också. Det här gläds nog hela laget åt mest, säger experten Martin Frändesjö i pausstudion i TV6.

Petad i klubblaget

Thulin fortsatte storspela (han landade på 40 procent) i början på andra halvlek, som blev en ren transportsträcka. Han utsågs till matchens lirare och Sverige vann till slut med 28–18. Frågetecknet kring det svenska målvaktsspelet är därmed uträtat till ett utropstecken.

– Underbart att få igång en målvakt till. Hans spel talar för sig själv, säger Frändesjö.

Önneredsprodukten och dåvarande supertalangen Thulin fick sitt genombrott som mycket ung i Redbergslid, där han spelade i åtta år innan han gick vidare till Magdeburg. Det blev två säsonger i den klassiska, tyska storklubben med begränsat förtroende från tränaren. I somras lämnade Thulin för Stuttgart där han inledde bra men sedan petades under hösten när klubben värvade in kroatiske EM-keepern Ivan Pesic.

”Representera landslaget är ju allt”

I landslaget har Thulin, som spelat 28 landskamper sedan debuten för 4,5 år sedan, fått gå den långa vägen. Han har varit med på hela fyra mästerskap (EM 2018, VM 2019, EM 2020, OS 2021) men bara suttit på läktaren.

– Jättekul att man fick vara med och bidra. Det här är en chans jag har väntat på länge, säger han efteråt.

Hur har det varit att sitta på läktaren så många gånger?

– Klart man vill vara med och spela men konkurrensen är otroligt tuff på målvaktssidan i det svenska landslaget.

Men han har aldrig funderat på att tacka nej till rollen som reserv på plats.

– Nej, absolut inte. Representera landslaget är ju allt. Bara att vara med som tredjemålvakt och underlätta på träningar har varit jätteroligt och lärorikt för mig, säger Thulin.

Han utsågs till matchens lirare men kan nog räkna med att bänkas igen mot Tyskland.

Blir du besviken om Palicka får starta igen?