Friidrott

Berglund inför DL: "Allt kan hända"

Av: 

TT

Kalle Berglund tävlar i Monaco på fredagskvällen.

Foto: Jessica Gow/TT

SPORTBLADET

Coronasmitta och knäproblem förstörde våren, ett svenskt rekord förgyllde måndagen.

Inte undra på att Kalle Berglund är lite osäker på läget inför Diamond League-premiären i Monaco.

– Allt kan hända. Det kan bli allt mellan svenskt rekord till 3.40, säger han.

När det öppnade sig en möjlighet att tävla i Monaco valde Kalle Berglund bort helgens SM-tävlingar i Uppsala. I den kraftigt försenade starten på Diamond League-säsongen är konkurrensen en helt annan, som kenyanske världsmästaren Timothy Cheruiyot och norska brödraparet Filip och Jakob Ingebrigtsen.

"Seg ganska länge"

Det är alltså ingen tvekan om att en tuff utmaning väntar den 24-årige svensken. Speciellt med tanke på att det är osäkert var Berglund själv står. Å ena sidan satte han så sent som i måndags svenskt rekord på den udda grenen 2 000 meter, vid GP-galan i Sollentuna. Å andra sidan har han ett struligt 2020 bakom sig, där han både drabbades av covid-19 och knäproblem i våras.

– Jag var inte så jättesjuk, det var framför allt smak och lukt som försvann, annars var det som en vanlig lätt febersjukdom ungefär. Men efter att symptomen försvann var jag seg ganska länge, jag blev så himla sliten av allt jag gjorde, säger Berglund.

Han tog tre veckors helvila då, men hade sedan också problem att springa långt innan knäet smärtade.

– Jag kom i gång och började träna i juni egentligen – och då var jag ganska usel. Jag hade varit sjuk och skadad i princip i två månader, säger Kalle Berglund.

"Värt att chansa"

I bästa fall hoppas Berglund kunna utmana sitt eget svenska rekord från VM i Doha i fjol (3.33,70), men det kan också gå betydligt långsammare när han ska tampas med världseliten i det lilla furstendömet vid Medelhavet.

– Monaco är Monaco – det går alltid snabbt. Det är värt att chansa, jag har inte så mycket att förlora på det. Men det kan slå väldigt olika när man har tävlat fyra dagar innan och inte har den riktiga grundträningen. Det mesta är på samma nivå som i fjol, men jag har kanske inte riktigt samma mjölksyratålighet som man behöver i tävlingar.

Friidrottsgalan i Monaco – där övriga svenskar är stavstjärnan Armand Duplantis och Suldan Hassan (5 000 meter) – blir den första av säsongens endast fyra Diamond League-kvällar och avgörs med ett begränsat antal åskådare på läktarna. Nästa DL-gala är i Stockholm, den 23 augusti.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Kalle Berglund slog svenskt rekord

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Kalle Berglund

Armand Duplantis

Diamond League

Monaco