Fredricson fixade segern som siste ryttare

Av: Karin Moberg Granström

Publicerad:
Uppdaterad:

Det blev en nagelbitare efter grova missar men Sverige gick vinnande ur striden.

Seger i Nations Cup 2019 till svenska drömlaget. 

– Det är en helt fantastisk känsla att vinna inför den här hemmapubliken, säger Malin Baryard-Johnsson.

Lagtävlingen Nations Cup rids i två omgångar och antal fel från båda rundorna räknas. Åtta lag startade och det lag som var bäst i första omgången fick starta sist i den andra. Om flera lag var felfria efter två rundor skulle det bli omhoppning. Men så blev det inte. Ingen kunde klå svenskarna.

– Nu är jag riktigt nöjd, glad och avslappnad. Det känns betydligt bättre nu efteråt än innan klassen, säger Peder Fredricson.

Det blev full fart direkt från start. Sverige hade dragit nitlotten och gick ut allra först. 

Men Malin Baryard-Johnsson behövde inte snegla på någon annan för att veta hur den här 1.60-banan skulle ridas. Tillsammans med Indiana levererade hon en runda utan några frågetecken. 

– Jag har ingenting emot att rida först, jag vet vad jag ska göra och då kan jag rida på min känsla, säger Baryard-Johnsson.

1 av 3 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Bommen föll

Det var ett unisont ”oooande” när Fredrik Jönsson var i en bom mitt i banan. Han fick rida på framåt för att klara längdhindret vattnet och hann inte riktigt få in en sista förhållning innan räcket in i kombinationen och avståndet blev lite kort. Men bommen låg kvar.

Sedan kom det, ett unisont ”NEEEEJ” från publiken när ekipaget rev näst sista hindret på banan. 

– Min häst hoppade bra men jag hade några missar. Jag har lite kvar att slipa på om jag ska komma med till ett EM, säger Jönsson.

Jönssons fyra fel lades till det övriga lagets resultat. Nu ökade pressen på lagkamraterna Stephanie Holmén och Peder Fredricsson ytterligare. 

Men ”Steffie” lyckades hålla huvudet kallt. Publiken tyckte visserligen att ryttaren behövde lite hjälp och smackade ljudligt när hon närmade sig vattenhindret. Men rundan var felfri.

– Jag är väldigt glad att min första runda var så bra och att den räknades med i resultatet och vinsten, säger Holmén. 

”Ponnyn” flög

Inte heller Peder Fredricson föll för pressen under första rundan. ”Allan” såg extra liten ut på den stora gräsbanan, men ponny-utseende eller inte - det här är en häst i världsklass. Och Peder vet precis hur han ska göra för att lotsa sin kompanjon runt banan på bästa sätt. 

Inte heller i denna runda var det några frågetecken. All In seglade över hindren och ekipaget fick ta emot ett rungande jubel när de gick felfria i mål. 

Eftersom Sverige var bäst i den första rundan, fick de nu starta sist. De var de enda som var helt felfria inför omgång 2. Schweiz och Frankrike hade bägge med sig fem fel och övriga lag betydligt fler. 

Här fanns alla förutsättningar för en fin placering för det svenska laget. Men i andra omgången kunde vad som helst hända. Trycket ökade. 

– Det är mycket press att rida den här klassen, det är en av de värsta hoppningarna man kan göra rent pressmässigt på sig själv, säger Baryard-Johnsson.

Men pressen syntes inte på banan. Malin Baryard-Johnsson beskriver själv hur hon haft ett riktigt toppenår med sin häst Indiana. Och det visade de prov på här i andra rundan. Indiana var långt över hindren och klarade banan utan att nudda en bom. 

Ytterligare fyra för ”Fredde”

Startsignalen gick två gånger för Fredrik Jönsson. Vattenhindret var inte riktigt färdigt när han först skulle starta och Jönsson fick vänta för att tagga om.

Första tre hindren gick bra men så kom en rivning på det fjärde - ett räcke. Fyra fel för Jönsson och svenska laget.

Samtidigt hade Schweiz en betydligt bättre andra omgång. De tre första ryttarna i laget red felfritt, vilket betydde att laget slutade på totalt fem fel. Här ökade pressen på Sverige betydligt.

Och för Stephanie Holmén ville det sig inte. Det började med en rivning på hinder nummer fyra och tyvärr stannade det inte där. Ytterligare två bommar föll och ekipaget slutade på tolv fel.

Inga marginaler för Fredricson

Det betydde att Peder Fredricson och All In inte fick några större marginaler att spela på. Om Fredricson nollade skulle det bli svensk vinst. Ett tidsfel skulle innebära omhoppning mellan Sverige och Schweiz. Allt över det skulle ge vinsten till Schweiz. 

– Jag var inte så nervös förrän Malin fick två nollor. Då visste jag att vi hade en chans och kände av pressen. Det tror jag vi alla i laget gjorde, säger Fredricson.

Han har varit här så många gånger tidigare. Peder Fredricson, All In, ett berg av press. 

Men Fredricson höll. All In spetsade öronen och hoppade felfritt runt banan. Det blev ingen rivning, inget tidsfel, inget guld till Schweiz. 

Publicerad:

LÄS VIDARE