Svenska stjärnans besvikelse: "Jättetråkigt"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Anna Swenn-Larsson på väg mot den senaste svenska medaljen i alpina VM, silver i slalom i Åre 2019.
Foto: Anders Wiklund/TT
Anna Swenn-Larsson på väg mot den senaste svenska medaljen i alpina VM, silver i slalom i Åre 2019.

Coronakrisen förstörde den alpina världscupavslutningen.

Nu ser även VM i Cortina d'Ampezzo 2021 ut att gå om intet på grund av pandemin.

– Jag trodde inte att det skulle bli så allvarligt som det blev, säger den svenska stjärnåkaren Anna Swenn-Larsson.

Det alpina världsmästerskapet ska enligt planen hållas under två veckor i februari 2021, men arrangörslandet Italien vill flytta VM ett drygt år framåt. Det sade den italienska olympiska kommitténs ordförande Giovanni Malago till tv-kanalen Rai under söndagskvällen.

Malago uppgav att landets skidförbund under måndagen ska informera det internationella skidförbundet Fis om sitt önskemål, som skulle innebära att VM hålls efter OS i Peking, som är planerat för februari 2022.

– Det är ett beslut jag till fullo står bakom. Det är mycket smärtamt men följer sunt förnuft. Om vi har problem (med coronaviruset) i oktober eller november kommer vi inte kunna hålla VM under 2021, sade han.

Fis meddelade under måndagskvällen att man tagit emot arrangörens önskemål, men att förbundet ville undersöka saken vidare och att ett beslut tas senast den 1 juli.

"Riktigt tråkigt"

Hemma i Sverige tog Anna Swenn-Larsson emot nyheten med besvikelse.

– Det vore såklart jättetråkigt. Jag hade hoppats på ett VM i Cortina nästa säsong, säger hon till TT.

28-åringen från Rättvik radade upp topplaceringar i världscupen innan säsongen fick brytas i förtid på grund av pandemin. Att krisen skulle bli så långvarig att den kan få konsekvenser även för nästa säsong var ingenting hon hade räknat med.

– Jag trodde inte att det skulle bli så allvarligt som det blev. Det är riktigt tråkigt. Tråkigt för all sport, och för hela samhället. Nej, jag trodde inte att det skulle hålla i sig så länge, säger svenskan som dock tillägger hoppfullt:

– Men man vet ju inte. Det kanske försvinner snart.

Otajmad formtopp

Swenn-Larsson, som vann VM-silver i Åre 2019, har varit snubblande nära att vinna världscuptävlingar ett flertal gånger men har ännu inte fått ställa sig högst upp på prispallen. I Cortina d'Ampezzo hade slalomstjärnan icke desto mindre varit Sveriges klart största guldhopp.

– Jag har känt mig i bra form hela våren och i slutet på säsongen. Jag har känt mig motiverad och laddad.

Hur ser du på att coronakrisen inträffade just när du stod på toppen av din karriär?

– Jag har försökt att inte tänka på det så mycket. Jag kör på och hoppas att den här fina formen håller i sig i några år. Sen får vi se, som sagt så är ingenting skrivet i sten. Jag hoppas att det blir av med fina tävlingar och att vi kommer kunna genomföra dem den kommande säsongen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN