Skövde HF missar slutspel för första gången sedan 2000.

VästeråsIrsta och Boden knep de två sista slutspelsplatserna och här nedan tippar Sportbladet kvartsfinalerna.

På torsdagen gick en epok i graven i svensk handboll.

Då förlorade Skövde HF borta mot VästeråsIrsta med i den sista omgången av damernas liga SHE.

Förlusten innebär att den klassiska storklubben i svensk damhandboll missar slutspel för första gången på 18 år. Senast var säsongen 1999/2000.

Nu väntar kval för att säkra kontraktet.

Slutar efter 23 år

Ytterligare en era tog slut denna kväll. Det här var nämligen Magnus Frisks sista seriematch med Skövde efter 23 år som tränare. Det har varit klart sedan november att legendaren inte får förnyat kontrakt. I stället kommer han att träna lokalrivalen Skara nästa år.

Skövde hade ledningen med 10–8 i paus efter en första halvlek som präglades av nervositet i båda lagen i den viktiga matchen.

Men då kom raset för Skövde. VästeråsIrsta gjorde 9–1 de första 17 minuterna av andra halvlek och avgjorde då matchen när målvakten Irma Schjött storspelade.

VästeråsIrsta vann till slut med 23–14 sedan Skövde bara lyckats göra fyra mål i andra halvlek.

Segern innebär att VästeråsIrsta säkrade en av de två sista slutspelsmatcherna. Den andra knep Boden efter att vunnit borta mot Heid med uddamålet.

– Det går inte att beskriva. Otroligt skönt, säger Schjött när hon får frågan i Sportkanalen om känslan.

VästeråsIrsta mot mästarna

Nu väntar regerande mästarna och seriesegrarna Höör, som valde VästeråsIrsta som kvartsfinalmotståndare.

– Det blir spännande. Vi har allt att vinna. Vi gjorde en bra match där senast. Det blir tufft men vi ska gör allt vi kan, säger tränaren Frenne Båverud till Sportkanalen.

Men VästeråsIrsta slipper därmed möta Skuru, som man har 15 raka förluster mot och som man åkt ut mot i tre raka slutspel.

Övriga kvartsfinalmöten blir Skuru-Önnered, Sävehof-Boden och Lugi-Kristianstad.