CHABAROVSK. Bandyfest på isen, bandyfest på läktaren.

Andreas Westh njuter av stämningen i Erofey Arena.

– Det är bland det sjukaste jag har varit med om, säger den svenske lagkaptenen till Sportbladet.

Sveriges Johan Östblom jublar efter matchen mellan Ryssland.

Sverige besegrade Ryssland med 7-1 i Nässjö respektive 9-4 i Vetlanda, men det var då det. När lagen möttes i den sista gruppspelsmatchen i VM var det ett helt annat ryskt lag som visade upp sig.

Lagkaptenen Sergej Lomanov, som inte spelade någon av rysskamperna, var overkligt bra i första halvlek men med tur och skicklighet lyckades Andreas Bergwall hålla superryssen utanför målprotokollet. Den svenske målvakten gjorde sig stor när Lomanov från nära håll styrde Maksim Isjkeldins högerskott på mål, och han stod i vägen på nytt när ”Lill-Sigge” efter en soloprestation fick skottläge i straffområdet.

– Lomanov åkte ett par mil i första halvlek. Då hade jag riktigt mycket att göra, säger Andreas Bergwall.

Det finns dock fler stjärnor att hålla ögonen på i det ryska laget, och när Aleksandr Tiukavin fick chansen att trycka in en hörnretur var Bergwall chanslös.

Sverige hade en bra period i slutet av halvleken, då Jonas Nilsson hade möjligheten att kvittera. Annars handlade det mesta av det bästa om Ryssland, som anföll med en helt annan fart och tyngt och uppträdde mer rejält.

”Är man inte van med”

Det var uppenbart att spelarna fick energi av de närmare 10 000 åskådare som följde matchen på plats i Erofey Arena. Det var fartfyllt på isen och minst lika fartfyllt på läktaren. Chabarovsk-borna skrek sig hesa och gjorde vågen.

– En sådan här publik och stämning är man inte van vid. Det är bland det sjukaste jag har varit med om. Det kommer att vara ett jävla tryck i en final, säger Andreas Westh.

Sverige lyfte sig både en och två klasser och spelade mer aggressivt i andra halvlek, och då kom utdelningen. Knappt tio minuter efter pausvilan dundrade Daniel Mossberg in en hörna. Roman Tjernych, den ryske målvakten, hann inte reagera förrän bollen fångades upp av nätmaskorna bakom honom.

Möter Lettland i kvartsfinal

Matchen slutade 1-1, men Sverige vann den följande straffläggningen med 5-4 och därmed grupp A. Jonas Claesson, förbundskaptenen, var stolt över spelarna.

– Vi kliver dit, visar hjärta och ställer oss främst i ledet. Spelmässigt är vi värda att vinna.