SVT sågas: Har vi sett något sämre?

SVT:s sportchef: ”Med facit i hand så...”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Dagens Nyheters Johan Croneman sågar SVT för deras sändning av Armand Duplantis stavhoppsfinal.

”Har vi någonsin sett en sämre producerad stavtävling i tv-historien?! ”, skriver han i sin veckokrönika.

Friidrott är bland det mest svårproducerade inom tv-genren givet att det pågår ett flertal tävlingar samtidigt på samma arena och då blir det omöjligt att bevaka allt live och allt i sin helhet”, skriver SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i ett mejl till Sportbladet.

Söndagen den 12 augusti skrevs svensk idrottshistoria då 18-årige Armand Duplantis tog EM-guld i stavhopp efter att först ha klarat den ”magiska höjden” sex meter och därefter flugit över 6,05.

EM-finalen sändes i SVT och kanalen fick då kritik, dels för att de bytte kanal från SVT2 till SVT24 mitt under dramat, dels för att vissa av Duplantis hopp visades i efterhand i stället för live.

Anledningen till kanalbytet var för att Aktuellt skulle sändas i SVT2.

När Sportbladet kontaktade SVT:s pressjour under finalkvällen kommenterade de kanalbytet så här:

”Man flyttar aldrig på nyheterna”.

”Supermärkligt”

Nu kommer DN:s Johan Croneman med en rejäl sågning av SVT:s sändning.

Foto: Jessica Gow/TT

”Har vi någonsin sett en sämre producerad stavtävling i tv-historien?! Vi följde inte en stavhoppstävling, vi fick lite spridda hopp, pö om pö, helt oklart om de var bandade eller i direktsändning och av Jacob Hård fick vi noll hjälp. Givetvis skulle hela tv-sändningen lägga fokus på Duplantis. Var det SVT som prioriterade ALLT annat, före just stavhoppet? Stafetter, damernas slägga och herrarnas tresteg? Så kan det väl ändå inte ha varit, men helt supermärkligt är det”, skriver han i sin veckokrönika.

”Bland det mest svårproducerade”

När Sportbladet når SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson vill hon inte kommentera Cronemans krönika specifikt.

Vad tycker ni själva om sändningen?

”Jag tycker att sändningen då Duplantis tog EM-guld var oerhört spännande. Jag tror att många med mig kommer att minnas den tävlingen länge. Sen vill man som tittare alltid ha mer av bra tävlingar och givet att stavfinalen blev en historisk tillställning hade vi med facit i hand kunnat visa ännu mer från stavhoppet. Men friidrott är bland det mest svårproducerade inom tv-genren givet att det pågår ett flertal tävlingar samtidigt på samma arena och då blir det omöjligt att bevaka allt live och allt i sin helhet”, skriver Åsa Edlund Jönsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE