Sjuk Shiffrin körde hem fjärde raka guldet

Dramatisk uppladdning för Mikaela Shiffrin

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÅRE/STOCKHOLM. Storfavoriten Mikaela Shiffrin var sjuk under slalomtävlingen i Åre. Hon satt och grät i backen innan hon körde det första åket.

Amerikanskan samlade kraft inför andra åket och tog till slut guldet.

– Under de 60 sekunder som jag behövde prestera så lyckades jag med det. Andraåket var förmodligen det tuffaste jag gjort, säger hon.

Frida Hansdotter och Anna Swenn Larsson var Sveriges medaljhopp i damernas slalom i VM i Åre. Den stora favoriten att ta hem tävlingen var Mikaela Shiffrin. Men inför det första åket var det oklart hur amerikanskan egentligen mådde.

SVT rapporterade att det amerikanska laget tidigt bekräftade att Shiffrin var sjuk under tävlingen.

”Såg inte alls bra ut”

SVT-experten Maria Pietelä Holmner:

– Jag var och kollade på inåkningen, följde efter dom på väg nere mot liften. Då åker jag förbi Shiffrin som sitter i en snödriva, hängandes. Såg inte alls bra ut, säger Pietelä Holmner.

– Vi ska komma ihåg att hon är en sån som höjer sig till mästerskap. Hon har hög kapacitet, så är hon lite loj så kan hon ändå prestera bra. Men inte optimalt, absolut inte.

Visade styrka och tog guld

Shiffrin ska ha suttit och gråtit i backen, uppgav SVT. Trots det körde hon det första åket och gled in på tredje plats, 15 hundradelar efter ledaren Wendy Holdener, Schweiz.

I det andra åket höjde sig Shiffrin rejält. Hennes orädda körstil visade sig vara otroligt framgångsrik och det gav henne VM-guld – hon kom in 58 hundradelar före tvåan Anna Swenn-Larsson. Holdener som ledde efter första åket gjorde ett stort misstag i andra och förlorade mycket tid. Hon kom till slut på plats 17.

– Det har varit mycket. Tio minuter innan andra åket sa min mamma: “Du måste inte göra det här”, för att jag hostade så mycket. Hur kan jag åka nu när jag mår så här? Men sen började jag må bättre och under de 60 sekunder som jag behövde prestera så lyckades jag med det. Andraåket var förmodligen det tuffaste jag gjort, säger Shiffrin efter tävlingen och fortsätter:

– Jag har någon lite infektion i mina lungor vilket gör det svårt att andas så jag hostar mycket. Det kändes som att jag skulle kvävas. 

”Alla imponerades av det”

När amerikanskan – som nu vunnit slalomdisciplinen i fyra raka VM – pratade med den samlade pressen efter sitt guldåk fick hon även kommentera Anna Swenn-Larssons insats i slalomen.

– Hon har överkommit flera svårigheter än vad jag har gjort. Förra året var jobbigt för henne. I Flachau hade hon ett hjärtskärande lopp när hon diskades – men hon kom tillbaka i Maribor och alla imponerades av det. Jag visste att hon skulle vara bra i dag, säger Shiffrin och fortsätter:

– Hon är så trevlig och snäll. Hennes medalj är speciell för både henne och hela Sverige.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

 

LÄS MER: VM i Åre 2019 – allt om alpina mästerskapet

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Alpina världscupen – guide med alla tävlingar

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE