Linn Svahns reaktion efter uttagningen: ”Klart hon är besviken”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Mästerskapet har inte blivit som Linn Svahn hade tänkt sig.

– Klart att hon är ledsen och blev besviken för att hon inte får åka, berättar tränaren Ola Ravald efter stafettuttagningen.

Det finns positiva tendenser som öppnar för en start i VM:s sista lopp, men konkurrensen är stor.

Linn Svahn kom till VM som en av damsidans främsta favoriter. Men hon föll. Bokstavligen i Ulricehamn inför mästerskapet.

Att fallet och den skadade axelskadan varit en faktor som påverkat Linn Svahn är teamet kring sprintstjärnan övertygat om.

Dels för skadan i sig, men också för att det innebar ett förändrat upplägg in mot VM.

Linn Svahns huvudplan inför VM var att få åka sprinten, sprintstafetten och stafetten. De båda lagtävlingarna har hon petats från. Trots ett positivt test på skidor i måndags blev konkurrensen från världsmästarinnan Jonna Sundling för stor.

– Hon har varit med i diskussionen ända till slutet. Det är tufft att hon inte får åka och inte få göra som hon vill men hon tar det bra, sa landslagschefen Anders Byström på pressträffen.

Att ställas åt sidan igen känns i en ung ambitiös skidåkares hjärta och sinne.

– Klart att hon är ledsen för det och blev besviken för att hon inte fick åka. Hon förstår det, men det är inte klackarna i taket, säger Linns personliga tränare Ola Ravald.

”Hon är sig själv – imponerande”

Han står i dagligen kontakt med Linn Svahn, ibland talas de vid flera gånger per dag.

Och både han och landslagschefen Anders Byström på plats i Oberstdorf säger att den 20-åriga skidåkaren hanterar motgången fint.

– Hon gör det väldigt bra här inne. Hon försöker peppa de andra och vara en bra lagkamrat, men det är inte så lätt. Hon är stor i stunden, säger Byström när Sportbladet talar med honom utanför landslagets hotell under onsdag kväll.

Linn Svahn.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Linn Svahn.

– Hon sitter med sina lagkamrater och äter och spelar spel med dem, hon är sig själv. Det är imponerande att hon gör det, hon skulle kunna sätta sig på sitt rum och dunka huvudet i väggen, men det gör hon inte. Men hon är frustrerad på sig själv att hon inte lyckats komma dit hon ville. Det får vi förstå, säger han.

Ola Ravald delar bilden.

– Linn är grymt bra på att sortera. Får hon tid och perspektiv kommer hon att gå stark ut detta, det märker redan när jag pratar med henne. Men att sitta själv mångt och mycket på ett hotellrum är inte lätt att hantera, säger han.

Nya planen inför VM-avslutningen

Efter motgången i sprinten fick Linn Svahn en plan att förhålla sig till.

I måndags körde hon ett intervallpass som filmades. Ola Ravald har tagit del av teknikanalysen och det finns positiva tecken.

– Jag har tidigare sett i rörelsemönstret efter axelskadan att hon inte gjort som hon brukar, det har funnits en inskränkning på höger axel. Det jag fick se här var positivt. Det går åt rätt håll. Nu är hon innanför boxen, det finns ingen begränsning.

Hon har kickat tillbaka?

– Det hon beskriver är att det svarade bättre i kroppen i måndags. Hon kunde gå på hårdare än i sprinten, där hon bara hade en fart. Det hände nåt mer nu. Hennes feeling var att det gick åt rätt håll, sen är det svårt när hon kör själv.

Efter stafetten på torsdag finns endast ett lopp kvar i VM, lördagens klassiska tremil i massart. Just gemensam start talar för Linn Svahn, distansens längd talar emot. Dessutom är konkurrensen från Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Emma Ribom stenhård.

Men tendenserna i veckan öppnar ändå för att hon är aktuell.

– Hon är intresserad av att åka om hon får. Tremil är långt och i det har hon inte tävlat på den här nivån. Men får hon frågan och är i fas, kommer hon att starta, säger Ravald.

– Vi får vänta efter stafetten och se. Men hon hon har gjort bra masstarter, säger landslagschefen Byström.

Men det kan också bli så att Linn Svahn åker hem med bara ett VM-lopp?

–Jo, det är klart att det kan bli så.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN