Fougberg bästa svensk i VM någonsin

Publicerad 2020-10-17

Charlotta Fougberg kom på 18:e plats i halvmaraton-VM i polska Gdynia.

Ullevilöparen var bara drygt 20 sekunder från det svenska rekordet.

Peres Jepchirchir vann loppet på tiden 1.05,16, världsrekord för ett lopp med bara kvinnliga löpare.

Kenyanskan Jepchirchir tog guldet efter en spurtstrid med tre löpare där Melat Yisak Kejeta kom tvåa. Tyskan på silverplats är den första europeiska medaljören i ett halvmaraton-VM på damsidan sedan 2008.

Nära rekordet

Formstarka Charlotta Fougberg vann Lidingöloppet på 15 kilometer för tre veckor sedan och gjorde en stark insats på den drygt 21 kilometer långa banan i den polska kuststaden.

Fougbergs tid 1.10,19 är bara 21 sekunder från det svenska rekordet på halvmaraton som innehas av Sarah Lahti.

David Nilsson bäste svenske herre

Sverige hade ytterligare två kvinnor i startfältet. Carolina Wikström slutade 37:a, sex placeringar före Hanna Lindholm.

Svenska rekordhållaren Lahti tvingades lämna återbud på grund av en förkylning.

På herrsidan väntade sig alla att nyblivna världsrekordhållaren på 5000 och 10000 meter, Joshua Cheptegei, skulle vinna. Guldet gick också till Uganda, men till 19-årige Jacob Kiplimo, som efter en blixtrande andra halva vann 58,49.

Bäste svensk blev David Nilsson på 37:e plats med 1.01,40, nytt personligt rekord.

Mikael Ekvall var andra svensk med 1.02,48 och unge Emil Millán de la Olivas debut slutade med 1.02,53 efter ett fall tidigt i loppet.