Johaug klokare efter dopningsskandalen – lyssnade på kroppen i tid

Av: Jonna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Sommarens överträning gav flashback till skandalsommaren 2016.

Den här gången stannade Therese Johaug, 32, i tid.

– Jag har lärt mig att jag inte har något att vinna på att pressa en trött kropp, säger hon till Dagbladet.

Sensommaren 2016. Therese Johaug var sliten, men fortsatte ändå att träna.

Överträningen resulterade i solsting, hög feber och munsår – ett munsår som gav sådan smärta att Johaug vände sig till läkare för att få hjälp.

Hjälpen blev anledningen till den 18 månader långa avstängningen som kom efter att den norska skidstjärnan dömdes för dopning för att ha använt en läppsalva innehållande den förbjudna substansen clostebol.

Ett misstag Johaug inte hade gjort i dag.

– Jag har lärt mig att jag inte kan vinna något på att pressa en sliten kropp. Jag skulle aldrig ha varit i Seiser Alm den gången. Min kropp var så trött. Man ska inte träna när både kroppen och huvudet är så slitna, säger Therese Johaug till Dagbladet.

Lärt sig av sina misstag

I sommar befann sig skidstjärnan återigen på gränsen till överträning. Men den här gången lyssnade hon på kroppen i tid – i augusti meddelade det norska skidförbundet att Therese Johaug tvingades till en träningspaus.

Efter att ha sett överträningen 2016 och dopningsskandalen som kom av den som en ren och skär mardröm har Therese Johaug nu lyckats vända tragedin till något positivt.

– Jag har lärt mig att jag inte har något att vinna på att pressa en trött kropp. Det har jag lovat mig själv efter de 18 månader jag var avstängd, säger hon till Dagbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE