Johnsrud Sundby om ryggproblemen: ”Blir helt förlamad”

Världsmästaren i ny dokumentärserie

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: NRK

SPORTBLADET

Martin Johnsrud Sundbys karriär kan vara över.

Norrmannen är nu självkritisk.

– Det hade troligtvis varit bättre med 800 träningstimmar i kroppen än med 1 000–1 100 timmar, säger han i en ny dokumentärserie enligt Dagbladet.

I november bröt Martin Johnsrud Sundby, 36, 15-kilometersloppet i Beitostölen med svåra ryggsmärtor.

– Det är som knivar i ryggen, sa han då till norska VG.

Ryggproblemen kan vara slutet på karriären för den norska världsmästaren. I en ny dokumentärserie som sänds i NRK under lördagen berättar han att träningen oftast känns bra. Men att ryggen låser sig i tävlingssituationer.

– Jag är förvirrad. Det är första gången i mitt liv som jag har fysiska problem som jag inte kan blunda för. Jag blir helt förlamad, säger han i dokumentären enligt norska Dagbladet.

Världsmästaren självkritisk

Innan VM i Holmenkollen 2011 ändrade Johnsrud Sundby sitt träningsupplägg och började träna hårdare än någon annan norsk åkare gjort tidigare. Träningsdosen på 1 100 timmar per år ledde till stor framgång men har också kostat.

I dokumentären är han nu självkritisk till förändringen. Han menar att det alltid finns en risk med att träna så hårt som han har gjort.

– Loppet (15-kilometersloppet i Beitostölen) hade troligtvis varit bättre med 800 träningstimmar i kroppen än med 1 000–1 100 timmar, säger 36-åringen.

Trots ryggproblemen kommer Martin Johnsrud Sundby att ställa upp i den norska cupen i Lygna på söndagen. Distansen blir 30 kilometer klassisk stil.

Foto: Terje Pedersen / TT
NRK visar dokumentärserie om Martin Johnsrud Sundby.

Publicerad:

LÄS VIDARE