Farhågan: Många unga kommer att sluta träna

Publicerad 2020-12-23

Ishallen på Rosengård i Malmö hålls stängd, också för barn och ungdomar.

Barn- och ungdomsidrotten klarade sig fint under första pandemivågen i våras.

Men nu är det kallt och mörkt utomhus, samtidigt som idrottshallarna bommats igen.

Störst frågetecken är det kring de äldre ungdomarna – lägger många av för gott?

– De är i en ålder där de står och tvekar om man ska fortsätta att idrotta inom föreningslivet eller om de ska sluta. Det är precis sådant här som gör att man kanske säger att man skiter i det, säger Katarina Olsson, klubbchef i basketföreningen Malbas i Malmö.

Hon delar den farhågan med Johan R Norberg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet.

– Om verksamheten läggs ner för dem så kan det vara en anledning att inte komma tillbaka. På det sättet kan jag vara orolig, säger han till TT.

Lättare för yngre

Normalt sett bedriver Malbas verksamhet i 10–15 idrottshallar runt om i Malmö, men när pandemin slog till i våras flyttade föreningen ut hela sin verksamhet i det fria. I de yngre åldrarna ökade till och med aktiviteten.

– De yngre är lite lättare att hålla i gång och motivera. De leker basket och vill träffa kompisar. Det är svårare med ungdomarna när de börjar fatta egna beslut och drivs av andra saker, säger Katarina Olsson.

Trots de skärpta rekommendationerna har Folkhälsomyndigheten meddelat att träning utomhus kan fortsätta, men att föreskrifterna och de allmänna råden fortsatt måste följas.

– Vi undersöker möjligheterna att flytta ut igen, men det blir mycket tuffare nu med vädret vi har, säger Katarina Olsson.

Hur allvarliga effekterna blir för barn- och ungdomsidrotten avgörs framför allt av hur länge idrotts- och simhallar hålls stängda. Till att börja med gäller stängningen fram till 24 januari.

Mycket nytänkande

Johan R Norberg tycker att vårens erfarenheter visar att kriser också kan ha något gott med sig. Han har sett många uttryck för nytänkande inom barn- och ungdomsidrotten, till exempel onlineträning. Han är själv aktiv inom judo och i augusti var han med på ett judoläger där klubbar från hela landet deltog, helt och hållet online.

– Här i Skåne har det också varit mycket snack om att barnen som tränar hockey tyckte att det var ganska positivt att träna utan föräldrar som tittar på.

I och med att många turneringar ställdes in under våren blev det i många fall också större fokus på träning och mindre på tävling.

– Före den senaste nedsläckningen så var jag i huvudsak positivt överraskad över effekterna på barn- och ungdomsidrotten. Krisen var i första hand ett jätteslag mot de kommersiella delarna av idrotten. Den ideella verksamheten verkade fortsätta, säger han.

Men nu är läget allvarligare än i våras, understryker han.