Japan skrällde mot finalfavoriten Kroatien.

Förra VM:s jumbo spelade oavgjort mot finalfavoriten Kroatien.

För fyra år sedan anställde man hyllade islänningen Dagur Sigurdsson som ny förbundskapten.

Men det har inte gett den väntade effekten

I förra VM för två år sedan slutade Japan på 24:e och sista plats.

Därför var förväntningarna låga inför årets VM, inte minst inför premiären mot stormakten Kroatien, som tog EM-silver för ett år sedan och är en av guldkandidaterna i år.

Kvitterade på straff

Men då stod japanerna för en jätteskräll när man tog en poäng (29–29) av storstjärnorna från Kroatien.

Kroaterna var aldrig i ledning i matchen förutom vid 1–0. Som mest ledde Japan med sex mål efter en kvick anfallshandboll.

I slutet segade sig kroaterna närmare och när de bara var något mål bakom med tio minuter kvar trodde de flesta nog att den klassiska handbollsnationen skulle greja det.

Men japanerna stretade emot och ledde med 29–28 med tio sekunder kvar. Då kvitterade Ivan Cupic på straff och japanerna kom sedan aldrig till fler avslut.

Men plötsligt har man gjort gruppen, med Qatar och Angola som övriga lag, mycket öppen.

Brasilien överraskade Spanien

Samtidigt stod Brasilien för en rejäl överraskning när man, utan coronadrabbade storstjärnan Thiagus Petrus och förbundskaptenen Tatá, tog en poäng av europamästarna Spanien.

Spanjorerna ledde som mest med sex mål i andra halvlek (24–18) men brassarna kom tillbaka och ledde faktiskt med 29–28 innan Spanien kvitterade.