Andreas Bergwall: ”Vi kommer vara där ändå, oavsett vad folk tror”

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:

2017/2018 spelade AIK i division 1.

2020/2021 ska de utmana om SM-guld.

– Skulle vi åka i kvartsfinalen är det en jättekatastrof, säger Andreas Bergwall.

Storsatsande AIK är med en hel del nyförvärv redo för elitseriepremiären på fredag. För Andreas Bergwall, 46, målvakt och spelande tränare har det, precis som för så många andra, varit en väldigt speciell försäsong och det märks i uppladdningen till säsongsstarten.

– På något sätt känns det konstigt. Inte bara för att säsongen sköts fram i några veckor utan det har också blivit färre tävlingsmatcher. Nu blev det Svenska Cupen, men inget World Cup så det är tävlingen man saknat mest. Det kommer bli speciellt att spela, konstigt men kul att äntligen dra igång, säger han.

AIK:s målvakt Andreas Bergwall.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
AIK:s målvakt Andreas Bergwall.

Att AIK satsar mot SM-guldet i bandy är ingen nyhet. Med flertalet nya stjärnvärvningar som Erik Pettersson, Alan Dzhusoev och comebackande Daniel Andersson är det många som håller ”Gnaget” som en av favoriterna redan i år.

Men målvaktsveteranen är medveten om att allt kanske inte sitter till hundra procent från start.

– Det klart att vi vill att det ska fungera direkt. Det ger ett annat lugnt då. Samtidigt så vet vi att det inte är konstigt om det hackar. Vi vet att det kan ta längre tid tills vi ligger på max. Vi ligger väldigt högt nu, men inte riktigt på max, säger Bergwall.

”Kommer ha ögonen på oss oavsett”

Men är det ett misslyckande om AIK skulle missa SM-guldet i år, klubbens blott andra år i elitserien?

– Jag vet faktiskt inte. Det är otroligt svårt att säga. Säg att vi går rent hela säsongen och förlorar i finalen. Är det totalt misslyckande? Efter målsättningen ja, kanske, men det känns hårt att säga så om vi skulle åka i en final, säger Bergwall.

– Det klart att skulle vi åka i kvartsfinalen är det en jättekatastrof. Men att åka i en final, nej, så känns det inte.

AIK ses av många som den stora utmanaren, tillsammans med Edsbyn, till Villa Lidköping som är guldfavoriten den här säsongen. Men det lägger inte målvakten någon större vikt vid.

– Jag tror inte det spelar roll med vår attityd. Vi kommer vara där ändå, oavsett vad folk tror. Vi kommer ha ögonen på oss oavsett hur det går, säger han.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
”Vi kommer ha ögonen på oss”, säger Andreas Bergwall.

Målvaktsfantomen Andreas Bergwall är redo för en ny säsong. Men det kan visa sig vara den sista för, en vad av många anser som, världens bästa målvakt.

AIK-målvakten vet inte hur länge till kroppen orkar med.

Hur många säsonger har kroppen kvar?

– Just nu har jag en, säger han och skrattar.

– Nej, jag vet inte. Jag tar en säsong i taget nu. Förut har det inte varit så men nu får jag se det så. Men det är inget jag funderar på först efter säsongen. Men kroppen känns ju annorlunda nu än när jag var 21.

Stockholmsderby i premiären

Bakom honom har AIK två målvakter. Nyförvärvet Viktor Birgersson, 21, och Kevin Sterner, 24. Under försäsonger har den förstnämnde delat på målvaktsspelet på ett imponerande sett med Bergwall.

– Vi har tre jättebra målvakter med mig. Så där kommer vi inte ha några problem. Birgersson är redan jättebra, men han kommer bli mycket bättre. Tyvärr har Kevin varit lite skadad och sjuk annars hade han spelat också, säger 46-åringen.

– Vi har varierat på grund av att vi har bra målvakter. Jag har inget behov av att spela alla matcher och Birgersson är för bra för att sitta på bänken. Men vi har inget uttalat på så sätt, säger Bergwall om hur målvakterna ska matchas.

Nu väntar en premiär i nya hemmaborgen, nybyggda hallen i Gubbängen, mot derbyrivalen Hammarby. Ifjol blev AIK derbykungar, men ny ställs två relativt nya trupper mot varandra.

– Det är två lag som plockad in heldel nya spelare. Två lag som vill uppåt. Två bra och intressanta lag så det ska bli jättekul, säger Bergwall.

I dagsläget ser det ut som att matchen kommer att spelas utan publik.

– Det är klart att det påverkar, men när vi väl är igång så kommer det inte märkas. Förutom derbymatcherna så hade vi inte så mycket publik förra säsongen så lite vana är vi.

– Det ska bli jättekul att börja försöka att spela bandy. Jag hoppas att vi får stöd där det går Aftonbladets sändningar så vi når ut till publiken trots allt.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE