Mejla

Kristoffer Bergström

E-sporten borde först göra upp med våldet

CS:GO är ett av de största spelen inom e-sporten.
CS:GO är ett av de största spelen inom e-sporten.

Kan dataspel vara en idrott?

Jag gissar att din mage säger nej. Det gör de flestas. E-sportare idrottar inte, basta, för godtar vi de där nattugglorna kommer pokerspelarna och sten, sax, påse-fantasterna (Linus Norsten avgjorde SM-finalen med en sax senast) efter.

Men gå till hjärnan. Kan den med glasklar skärpa definiera hur e-sport skiljer sig från andra grenar?

Att den är inomhus? Det är biljard också. Att du knappt svettas? Det gör man inte i dart heller. Att det räcker med små handrörelser, strategi och pricksäkerhet? Det gör det i skytte också.

 

Världens bästa e-sportare är unga och vältränade. I en tysk studie uppmättes 400 handrörelser i minuten, stressnivåer som racerförares och pulsar på 180, vilket kan jämföras med maratonlöpares.

Rörelsen når ut till unga, den arbetar med inkludering och hbtq-frågor. Medan majoriteten av förbunden tappar engagemang har e-sportförbundet 17 000 medlemmar och 27 lokala föreningar spridda över landet.

Att e-sporten är en sport behöver vi inte diskutera, ordet sport betyder i princip bara tävling, men en idrott?

 

Frågan är inte flum och semantik utan direkt avgörande för om e-sportförbundet kan väljas in i Riksidrottsförbundet, få årliga miljonbidrag, bättre lokaler och växa som organisation. Inför det eventuella invalet i maj har en utredning föreslagit en skärpning av definitionerna till ”det fysiska momentet är av mer än försumbar betydelse för själva aktiviteten, prestationen och resultatet”, vilket blir trixigt men inte omöjligt att passera.

Då återstår i min mening bara ett hinder. En anmärkning jag inte hör någonstans, kanske för att den låter moralpanisk, men som behöver dryftas.

E-sporten borde göra upp med våldet. Det anstår inte en idrott att innehålla något som föreställer skott med realistiska vapen i huvudet på människolika karaktärer.

Flera av de största titlarna i e-sport är så kallade förstapersonsskjutare, FPS, som Counter-strike, Battlefield och Call of duty. I CS:GO ska terrorister spränga en bomb medan försvarande poliser ska desarmera den eller döda alla motståndare.

Hur förenligt är det med idrottens ideal?

 

Naturligtvis vill jag inte förbjuda brutala dataspel. Var inte fånig. Inte heller tvätta dem fria från våld, lika lite som jag vill rensa bort mord från skräckfilmer eller pedofila karaktärer från skämtmusik. Kopplingen mellan fiktivt och verkligt våld är om inte helt motbevisad så ytterst tunn. Panga på, panga på onda och goda, panga på allt som rör sig.

Men det gäller förströelsen dataspel. Den presumtiva idrotten e-sport bör vara striktare.

Precis som att kampsport har färgglada handskar och bälten, att lerduveskytte sker på orange diskusar och att skidskytte har prickar borde e-sportens FPS-spel behålla spelmotorn men göra sig av med trasdockseffekter, terrorister och blod. En fullträff ska inte likna ett mord, den ska likna en fullträff. Det är inga tekniska problem för tillverkarna om förbunden trycker på.

Om inte?

Om inte ser jag fortsatt en spännande rörelse, men ingen som borde jämställas med handboll, orientering och curling.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.