Luleå HF

”Livet måste gå vidare”

Av: 

Ossian Flodmark

E-SPORT

Andreas Joanson fick en tackling i ryggen och blev förlamad från bröstet ner.

17 år senare är han nu sportchef för Luleå Hockeys e-sportlag som ska delta i eSHL.

Andreas var 16 år när han under en hockeymatch 2002 fick en tackling i ryggen, flög okontrollerat med huvudet in i sargen och blev förlamad från bröstet och ner. Han hade tidigare spelat varenda upplaga av EA Sports NHL-spel och levde för hockey.

– Det roligaste jag visste var att spela hockey och tv-spel. Det var väldigt svårt för mig när jag inte längre kunde göra något av det och jag hade två tuffa år innan jag insåg att livet måste gå vidare, säger han.

Efter tio år på Polarbröds kundtjänst startade Luleå Hockey sitt damlag 2015. Då behövde klubben förstärkningar inom föreningen och Andreas blev anställd som kommunikatör.

– Det var som att en dröm gick i uppfyllelse. Jag har följt klubben så länge jag kan minnas.

”Vi tejpade fast den”

Det var vid den här tiden som Andreas genom en vän kom i kontakt med tv-spelet FIFA. Trots förlorad motorik i sina fingrar kunde han manövrera spelarna.

– Jag gav det ett försök och det funkade faktiskt. Men jag kunde inte komma åt knappen man springer fort med (R2). Lösningen blev att vi tejpade fast den så jag alltid sprang fort.

– Efter ett tag kunde jag börja spela spelet NHL igen. Genom envishet och otroligt mycket träning började jag spela online och i lag. Nu vinner jag mer än vad jag förlorar och har kommit tillbaka till den gemenskap man känner genom spel. När man spelar med andra pratar man om mycket annat som inte rör just spel, säger han.

Började direkt scouta spelare

I november i år startade Luleå Hockey ett e-sportlag. Då föll det naturligt att Andreas skulle ta över som sportchef.

– Vi fick höra att eSHL skulle dra igång och klubben var glada över att de hade mig som vet vad det handlar om. Jag är väl medveten om att jag inte kommer bli någon stjärna men jag är otroligt glad över att få vara med och driva ett lag, säger han.

Andreas började direkt scouta spelare och i dag består laget av totalt åtta spelare där tre är från Sverige, fyra från Finland och en engelsman.

– De är jättebra grabbar allihop. Vi har precis deltagit i ECL Elite där de 16 bästa lagen från Europa tävlar. Vi kom femma i grundserien och nu väntar slutspel.

Hur går tankarna inför eSHL-premiären?

– Målet är att vi ska vara med och slåss om titeln när vi ställer upp i en liga. Linköping värvade precis vassa spelare så de är favoriter, men vi ska försöka ge dem en match, säger han.

– E-sporten är för alla, kille som tjej. Jag med mitt handikapp kan ändå spela online på en hyfsat hög nivå. Jag hoppas att intresset för vårt e-sportlag kan leda till ett intresse för hockeyklubben. Att fler börjar gå på Luleås matcher, säger han.

Premiären av eSHL är 13 januari. Elva lag kommer ställas mot varandra under månaderna januari och februari. Sportbladet sänder två matcher i veckan och resterande kan man se på klubbarnas egna twitch-kanaler.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet sänder nya SHL-satsningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Luleå HF

Ishockey

EA Sports

esport

eSHL