Sexiga sviten ger fördel MFF i CL-kvalet

Publicerad 2021-07-21

MALMÖ. Antonio Colak har nu gjort mål i samtliga sex tävlingsmatcher efter återstarten.

En något turlig frispark från Anders Christiansen gav till slut MFF segern med 2–1 mot HJK i Champions League-kvalet.

– Vi kontrollerade matchen och borde ha avgjort tidigare, säger tränaren Jon Dahl Tomasson.

Första mötet, andra kvalrundan, 5324 åskådare på plats.

Redan kvarten före avspark ekade applåderna på ”Malmö New Stadium” (som arenan heter i Europaspelet) då förre MFF-spelaren Markus Halsti hälsades välkommen ”hem”. Halsti, 37, som gjorde stor nytta i samband med Malmös Champions League-äventyr 2014, var artig nog att tillbringa matchen på HJK:s bänk.

Hemmapubliken fick snart anledning att jubla ännu högre.

Antonio Colak, 27, hade chansen att ge Malmö ledningen i andra spelminuten, men valde passningen i stället för avslutet och tillfället rann ut i sanden.

Bättre beslut

45 minuter senare, på tilläggstid i första halvlek, tog Colak ett bättre beslut i straffområdet. När de flesta väntade på att domaren skulle blåsa för pausvila frispelades han av Bonke Innocent och placerade behärskat bollen intill bortre stolpen till 1–0.

Därmed har Colak gjort mål i sex raka tävlingsmatcher efter återstarten: IFK Norrköping (2), Riga, IK Sirius, Riga igen, Degerfors IF och nu HJK.

– Den här perioden är jag väldigt lycklig. För mig som striker…jag skulle jämföra känslan med en drog. Du vill inte sluta göra det här (skratt). Du vill bara ha mer och mer…, sa Antonio Colak efter målet mot Degerfors i helgen.

Målet kom efter en halvlek där Malmö FF, utan skadade vänsterbacken Jonas Knudsen, hade svårt att skapa klara lägen mot ett HJK som försvarade lågt med tio spelare bakom bollen.

Hemmalagets anfall blev tidigt stressade, passningskvaliteten var låg, de enkla misstagen många. Inte heller återerövringspressen bet som den brukar göra till vardags i allsvenskan. Malmö vann sällan boll i lägen som möjliggör snabba motattacker.

Bra defensiv, stort tålamod

Defensivt hade Malmö egentligen inga problem att hantera HJK, och genom stort tålamod och upprepade anfallsförsök kom till sist Antonio Colaks ledningsmål. I andra halvlek spelade MFF med högre intensitet, bättre press och större rörlighet vilket resulterade i betydligt fler chanser.

HJK:s kvittering kom därför väldigt överraskande och som en riktig kalldusch för Malmö FF. Anfallaren Rope Riski sköt 1–1 efter en blixtsnabb kontring mitt i hemmapressen.

En kvart från slutet föll segermålet: Anders Christiansens frispark letade sig förbi målvakten Jakob Tånnander efter att ha ändrat riktning på finska försvarare.

– Jag håller med om att andra halvlek var bättre än vår första halvlek. Då vann vi tillbaka bollarna vi förlorade på ett bättre sätt. Vi kan nog vara överrens om att andra halvlek är en bra prestation både med och utan boll, säger Jon Dahl Tomasson.

Han fortsätter:

– Vi kontrollerade matchen, men de gjorde mål på en långboll, den enda chansen de hade. Att vi kontrollerade en Europamatch på det sättet ska vi vara nöjda med.

Vad säger du om Antonio Colak som gjort mål i sex raka matcher nu?

– Låter som en tennismatch, säger Tomasson med ett leende.

Och tillägger:

– Med Colak är allt perfekt. Han tänker väldigt mycket på laget och det gillar jag.

Matchen slutade 2–1 och därmed räcker det med oavgjort i returen i Helsingfors nästa vecka. Överlever Malmö FF andra kvalrundan väntar skotska Rangers FC i den tredje på vägen mot Champions League.