Här är det stora VM-hotet från Sydkorea

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Kim Shin-wook
Foto: HONGJUNKI/Wikimedia
Kim Shin-wook

Att Tottenhams Heung-min Son är Sydkoreas stora fotbollsstjärna är välkänt.

Men största hotet mot Sverige i Ryssland? Anfallaren Kim Shin-wook, 198 centimeter lång och 97 kilo tung.

29-åringen svarade för Sydkoreas alla fyra mål, samtliga på nick, när VM-premiärmotståndaren spelade tre landskamper nyligen.

OS pågår för fullt i Sydkorea. Samtidigt förbereder sig landets fotbollslandslag inför VM i Ryssland i sommar där Sverige står för premiärmotståndet. 

I månadsskiftet januari-februari genomförde Sydkorea sin egen variant av Blågults januariturnering när ett landslag baserat på spelare från den inhemska K-League och de asiatiska ligorna spelade tre landskamper i Turkiet. 

Gjorde alla målen

Matcherna i Antalya gav seger mot Moldavien, 1-0, sedan oavgjort 2-2 mot Jamaica och i avslutningen för en dryg vecka sedan, vinst 1-0 mot Lettland.

Mest anmärkningsvärt: alla fyra målen av Sydkorea i de tre landskamperna gjordes av anfallsbjässen Kim Shin-wook.

Den 198 centimeter långe (enligt hans klubb Jeonbuks hemsida) anfallaren nickade in alla fyra målen.

Det lär inte ha varit en slump enligt svenske Sydkoreaspionen Lasse Jacobsson.

– Jag har inte sett de tre matcherna de spelade i Turkiet än, men jag noterade den ende målskytten. Jag har valt att börja studera de två senaste matcherna när alla deras bästa spelare var med, mot Colombia och Serbien i höstas, säger Jacobsson. 

– Mot Serbien slog Sydkorea 18 inlägg. Det är ofta hårda, tidiga inlägg mot den främre ytan.

Sydkoreas Zlatan

Sydkoreas egen Zlatan Ibrahimovic – jo, den kopplingen har gjorts i Asien på grund av Kim Shin-wooks storlek – har fått något av ett stort genombrott i landslaget lagom till VM.

Den 29-årige anfallaren som till vardags spelar för mästarlaget Jeonbuk Hyundai Motors svarade nämligen också för tre mål för Sydkorea vid asiatiska mästerskapen i december och har därmed svarat för sju av landslagets senaste elva mål.

Till skillnad från spelarna i den svenska landslagstruppen vid januariturneringen i Abu Dhabi är chanserna större för de sydkoreanska från de träningslandskamperna i Turkiet att komma med i den slutliga VM-truppen.

10-15 spelare i VM lär komma från de asiatiska ligorna, men de största stjärnorna hör hemma i Europa som i Tottenhams Heung-min Son och Swanseas Ki Sung-yueng.

Säker på VM-plats

Målkungen Kim Shin-wook säger dock till Yonhap News att han är övertygad om att han kommer med till mästerskapet i Ryssland och han vet varför:

– Långa försvarare är bra i luften, men de är svagare mot rörliga anfallare och bra inlägg. Jag försöker spela med mycket rörlighet och jag tror det kommer komma många bra inlägg från mina lagkamrater.

– Vår förbundskapten (Shin Tae-young) tar hand om mig och det är därför jag har gjort bra matcher. Han visar mig videosekvenser före matcherna och berättar för mig i detalj vad jag ska göra, säger Kim Shin-wook till Yonhap News.

Lasse Jacobsson:

– Det är många nya och svåra namn att lära sig, men ett spännande uppdrag. Vissa av spelarna, som den här målskytten, får jag studera närmare i våra databaser via olika klipp. Sedan kommer jag se Sydkorea live i fyra landskamper innan VM så att vi får en ännu bättre uppfattning om hur hela laget uppträder, säger landslagets Sydkoreaspion.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.