Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-26

Kennedy fast på bänken i Ajax – här summerar vi Uefacupen

Aalborg imponerade och gick vdare.

Efter 3–0-segern hemma talades det om succéstart.

Vilka superlativ ska användas nu sedan Magnus Pehrsons Ålborg krossat spanska Deportivo La Coruna med 3–1 på bortaplan?

Nu är de danska mästarna klara för åttondelsfinal i Uefacupen.

Han tog över ett mästarlag som tycktes ha tappat det mesta av det som Erik Hamrén skapat. Kanske kan han återbörda det. Ännu har Ålborg inte inlett ligaspelet under Magnus Pehrsons ledning, men allt talar för att det som 32-åringen gjorde i Gais kommer han att göra i Ålborg och kanske ännu mer. Starten imponerar åtminstone och lägger en fantastisk grund för byggherren från Stockholm. Han gjorde sin tävlingsdebut för en vecka sedan när Ålborgs Europaäventyr fortsatte med 16-delsfinal i Uefacupen mot spanska Deportivo La Coruna.

Uppträdde som ett lag

Trots att La Liga är i full gång och trots att den danska ligan startar först den kommande helgen så var det Ålborg som uppträdde som ett lag. Pehrson har under försäsongen tryckt på hur viktigt försvarsspelet är och det gav även offensiv utdelning via en 3–0-seger. En seger som la grunden för kvällens ännu mer imponerande triumf. Deportivo visste vad som gällde och de fick det viktiga första målet efter 37 minuters spel genom Sergio vars skott letade sig in i mål via ena stolpen.

Istället för att bli nervösa så tog Ålborg reducering på rätt sätt och bara fyra minuter senare så tog man till en inövad frisparksvariant för att ordna 1–1 i matchen och 4–1 sammanlagt. Andreas Johansson hittade förre Helsingborgs-spelaren Luton Shelton som i sin tur hittade målet. Johansson väntade sedan bara tre minuter innan han själv gjorde mål efter en hörna. Ålborg var dock långt ifrån färdiga. Innan halvleken var över sköt Shelton ett skott som Daniel Aranzubia i Deportivos mål inte kunde hålla och Thomas Enevoldsen tog vara på returen.

Till åttondelsfinal

Åtta minuter efter att spanjorerna jublat över målet som gav laget kontakt var de besegrade. 3–1 i matchen och sammanlagt 6–1 var helt enkelt för mycket för Deportivo La Coruna som inte kunde återhämta sig från den första halvlekens chockartade avslutning. Nu är Ålborg klara för åttondelsfinal i Uefacupen. Lika bra gick det inte för det andra nordiska och danska inslaget i turneringen. FC Köpenhamn med Mikael Antonsson och Oscar Wendt i backlinjen förlorade med 2–1 borta mot Manchester City. Craig Bellamy nätade två gånger om för hemmalaget. Martin Viingards reducering kom för sent för gästerna som slogs ut efter sammanlagt 4–3 till City.

Milan och Fiorentina utslagna

Ett par svenskar ytterligare var i farten på torsdagskvällen.

Markus Rosenberg spelade inte från start borta mot Milan, men fick komma in. Hans Werder Bremen gick vidare efter 2–2 och fler mål gjorda på bortaplan.

Rasmus Lindgren spelade från start, men blev utbytt när Ajax spelade 1–1 hemma mot Fiorentina. Gästerna tog ledningen efter en timme genom Alberto Gilardino, men med tre minuter kvar kvitterade Leonardo Santiago och tack vare Kennedy Bakircioglüs mål på bortaplan så är också Ajax vidare. Kennedy fick dock inte spela i den här matchen utan blev kvar på bänken i 90 minuter.