Nigeriansk seger förvandlade grupp D till getingbo

Publicerad 2018-06-22

Det var matchen som skulle ge Island drömläge, men istället blev hela gruppen ett getingbo.

Nigeria vann med 2–0.

Det gör att Nigeria, Argentina och Island alla kan gå vidare inför den sista omgången.

Jämnt, tajt och aningen tamt.

Adjektiv i den kategorin låg närmast till hands under den första halvleken mellan Island och Nigeria. Medvetna om att Argentina förlorat mot Kroatien med hela 3–0 i går var det kanske inte helt oväntat, två lag som såg en chans att närma sig avancemang.

Resultatet? 0–0 i halvtid efter en händelsefattig halvlek.

Men om den första halvleken inte var mycket att rapportera hem om fick den andra halvleken däremot en pangstart.

Bara ett par minuter efter att halvleken visslats igång var det nämligen Nigeria som slog till. På ett inlägg från högeryttern Victor Moses var det Ahmed Musa som skickligt tog emot bollen på volley och drog upp den i nättaket. 1–0 för Nigeria med sitt första skott på mål.

”Somnade till i några ögonblick”

I samband med målet fick Islands mittback Ragnar Sigurðsson - liggandes på marken - en spark i huvudet av en firande nigerian. Olyckshändelse, såg det ut som. Men bandagerat huvud först och utbytt en kvart senare blev resultatet.

Utöver det var det dock mycket mer positivt efter matchens öppningsmål. Inlägg från Island, distansskott från Nigeria. Försök från båda lagen att ta sig igenom.

Med kvarten kvar visade det sig bli Nigeria som lyckades bäst. Då rann nämligen Ahmed Musa igenom på en kontring, sprintade förbi såväl mittbacken Kari Árnason som målvakten Hannes Halldórsson innan han tryckte in 2–0 för Nigeria.

Innan slutsignalen hann Island även få en VAR-straff, dock missad av Gylfi Sigurðsson. Därmed vann Nigeria med 2–0 mot Island.

– Första halvlek var ganska jämn och då hade vi bättre chanser. Men i andra halvlek somnade vi till i några ögonblick. Och med sina snabba anfallare så straffade Nigeria oss, säger Alfred Finnbogason till SVT.

Getingbo inför sista

Resultatet gör samtidigt att grupp D blir ett getingbo inför den sista omgången. Förutom redan kvalificerade Kroatien kan nämligen alla tre övriga lag gå vidare.

Så vad är förutsättningarna?

Mötena det gäller är alltså Kroatien–Island och Argentina–Nigeria. Kroatien på sex poäng, Nigeria på tre poäng, Island på en poäng och Argentina på en poäng.

Utöver detta har Kroatien en målskillnad som lär göra dem till gruppvinnare, oavsett resultat. Däremot måste Island vinna mot Kroatien för att kunna avancera.

Men samtidigt spelar alltså Argentina mot Nigeria. Där har Nigeria i och med denna seger allting i egna händer, där en seger tar dem vidare och även ett kryss kan räcka. Förutsatt att Island inte vinner mot Kroatien med tre mål eller fler.

Och för Argentina? Ja, det kan faktiskt räcka med att vinna mot Nigeria. Men då kommer det handla om målskillnad gentemot Island vid isländsk seger.