Playoff till fotbolls-VM 2022

Beskedet: Sverige vägrar möta Ryssland

Av: 

Linus Norberg

FOTBOLL

Sverige kommer inte att möta Ryssland i VM-playoff – oavsett spelplats.

Det beskedet lämnar Svenska fotbollförbundet i dag.

– Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässigt utbyte med Ryssland, säger ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

I mars inleds playoff mot fotbolls-VM i Qatar. Om Sverige besegrar Tjeckien ställs Blågult mot Ryssland, om de samtidigt vinner mot Polen, i ett avgörande möte i Moskva.

Till följd av ryska invasionen av Ukraina har det spekulerats om att de ryska playoff-matcherna ska spelas på neutral plan, men tidigare i dag meddelade Polen att de inte tänker möta Ryssland – oavsett spelplats.

Nu har Svenska fotbollförbundet tagit samma beslut.

”Ryssland kan inte vara med”

Samtidigt uppmanar de också Fifa att ställa in matcherna som Ryssland medverkar i.

– Men oavsett vad Fifa väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Vi har svårt att tro att Fifa inte kommer att följa vår uppmaning. Ryssland kan inte vara med så länge detta vansinne pågår.

Inleds 24 mars

Sverige möter Tjeckien på Friends Arena 24 mars, samma datum som Polen ställs mot Ryssland. Ett eventuellt avgörande möte skulle ha spelats i Moskva 29 mars.

– Vid sidan av de moraliska skälen, som i sig är mer än nog, kan man också fråga sig hur matcher med Ryssland inblandade ska kunna garanteras rent säkerhetsmässigt i nuläget – även om de skulle flyttas neutral plan, säger Nilsson i pressmeddelandet.

Förbundskapten Janne Andersson i en kommentar till Fotbollskanalen:

– Jag står bakom beslutet till hundra procent. Jag hoppas att Fifa tar sitt förnuft till fånga, men framför allt hoppas jag som alla andra att kriget tar slut. Mina och lagets tankar går till det ukrainska folket.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Storstjärnan Lewandowski i exklusiv intervju: Jag vill ha revansch på Sverige

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Playoff till fotbolls-VM 2022

Fifa

Svenska fotbollförbundet

Herrlandslaget i fotboll

VM-kval i fotboll

Fotbolls-VM