”Han ser inte ens bra ut – men gör inte ett fel”

Publicerad:
Uppdaterad:
Jon Gudni Fjolusón.
Foto: BILDBYRÅN
Jon Gudni Fjolusón.

FOTBOLL

Hammarbys nya försvarsgeneral satte honom på plats.

Jacob Bergström var imponerad – och förvånad.

– Han ser inte ens så bra ut som spelare. Men han gjorde inte enda fel på hela matchen, säget Bergström.

– Döm inte boken utifrån omslaget, svarar Jon Gudni Fjolusón och garvar.

Förra sommaren var Jacob Bergström en spelare som Hammarby inte kunde hantera. Den köttande centertanken från Blekinge sprang sönder Bajen nere på Strandvallen och såg nästan ensam till att Mjällby vann matchen.

2021 fick han en helt annan utmaning. Bergström var bra på Tele2, men hade inte mycket att sätta emot när han ställdes mot Jon Gudni Fjolusón i hemmaförsvaret. Islänningen var ett av vinterns bästa nyförvärv och han har omgående styrt upp Bajens defensiv. 32-åringen har fysiken för att dominera i luft- och duellspelet, spelförståelsen för att täcka för lagkamraterna och tekniken för att leverera precisa uppspel.

”Han var klass!”

Tillsammans med duktige målvakten David Ousted och mittbackskollegan Mads Fenger såg han till att Hammarby kunde hålla nollan när Mjällby forcerade i den andra halvleken. Jacob Bergström var full av beundran efter matchen.

– Fjoluson är riktigt skicklig faktiskt. Det kändes inte som att han gjorde ett enda fel i hela matchen. Väldigt duktig, säger Bergström och skrattar:

– Han ser inte ens så bra ut som spelare. Men han var klass! Det var stor skillnad att möta honom jämfört med vad de hade förra året. Han är bättre med bollen och stark i boxen. Där har de gjort ett kap.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jacob Bergström.

”Ville inte brottas”

Fjolusons reaktion på Bergströms kommentarer?

– Döm inte boken utifrån omslaget! Men jag försökte att undvika att börja brottas med honom (Bergström). Han är stark men kan inte göra så jävla mycket felvänd.

Annars var han rätt sur efter matchen. Islänningen var missnöjd med att Mjällby fick så mycket att säga till om i den andra halvleken.

– Det är bara vårt eget fel. Inget annat. Det händer för ofta att vi tar för många felbeslut. Tappar boll i dumma lägen och ger det andra laget chansen att komma in i matchen på ett för enkelt sätt. Det är inte bra nog.

Hyllar Fjoluson: ”Kvalitet rakt igenom”

Du har fått mycket beröm sedan du kom till Hammarby. Hur känns det?

– Det har gått helt okej. Jag gillar att prata med lagkamraterna under matcherna. Att styra och ställa. Försöka göra det enkelt för killarna. Det har gått rätt bra men finns mycket mer att ta av.

Abbe Khalili är en av lagkamraterna som hyllar sin nya mittbacksgeneral.

– Han är kvalité rakt igenom. Han är så lugn. Han sprider det lugnet till alla spelare, framför allt i backlinjen. Det är en fantastisk fotbollsspelare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.